Povlačenje Jankovića iznenađenje, početak dobre prakse

Nacionalne vesti - Utorak 18.12.2018 - 10:25

Lider Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381 Saša Janković objavio je na svom Tviter nalogu da se povlači iz aktivnog političkog života.

Neće da bude prepreka najbitnijem cilju FOTO: D. Ristić/OK Radio Neće da bude prepreka najbitnijem cilju FOTO: D. Ristić/OK Radio
Kako je Janković naveo u objavi, povlači se sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381.
 
„Činim to jer neću da delim ljude koji svi podjednako žele da uklone opasan i kriminalizovan režim koji nam je oteo državu. Srbija je naša zajednička domovina i ja neću biti prepreka najbitnijem cilju. Takođe, hoću da budem kristalno jasan: smatram da zamena jedne greške drugom, makar i manjom, ne donosi prave promene. To je rađeno proteklih 30 godina i rezultate toga danas živimo. Osećaj odgovornosti i iskrenosti mi nalaže da u tome ne učestvujem“, napisao je Janković.
 
On je naveo da veruje da do bolje Srbije vode političke ideje PSG i Građanskog bloka 381. Dodao je i da oseća krivicu zbog nedostatka rezultata. „Što naš program, vrednosti i drugačiji način shvatanja politike, uprkos ogromnom radu i žrtvama sjajnih ljudi oko mene, ne dobijaju zamah, već Srbija opet kreće u krug“.
 
U vremenu u kom su pogažene sve ljudske vrednosti građanskog društva teško je biti trezven i racionalan, istakao je. „Još je teže izgledati normalno u srpskoj politici, u kojoj ništa nije onako kako izgleda da jeste. Nemam dilemu da li su ciljevi koje smo postavili vredni borbe i nastaviću je kao običan član Pokreta slobodnih građana i na druge načine“, zaključio je Janković.
 
 
Analitičari: Iznenađujuća odluka, početak dobre prakse
 
Politički analitičar Vladimir Goati izjavio je večeras da je za njega iznenađujuće da je Saša Janković, kao političar koji ima kredibilitet u opoziciji, odlučio da podnese ostavku na mesto predsednika Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381 i da se povuče iz aktivnog političkog života, dok je Cvijetin Milivojević istakao da se iskreno nada da je postupak Saše Jankovića početak nove prakse kad političar oseti da nije ispunio očekivanja i ostvario ono što su bili njegovi ciljevi.
 
„U politici je, činilo mi se, dosta korektno nastupao i bio veoma, veoma aktivan. Meni je iznenađenje da čovek, koji ima kredibilitet u opoziciji, odlučuje da napusti političku arenu“, rekao je Goati agenciji Beta.
 
Ocenio je da je Janković kao opozicionar bio veoma aktivan i korektan.
 
Goati je podsetio da je Janković prethodno dobro obavljao funkciju zaštitnika građana.
 
Politički analitičar
 
„Da se to ne shvati kao neka vrsta poraza već odgovornosti prema biračima, što bi bilo logično, a ne kao šansa da se preko nekog drugog, možda, napravi neka druga politička organizacija“, rekao je politički analitičar Cvjetin Milivojević u izjavi Beti.
 
Milivojević napominje da 29 godina stranačkog života u Srbiji želi da veruje da se to može dogoditi.
 
Međutim, napominje, kako neko ode iz stanke odmah pravi drugu stranku ili pristupi nekoj postojećoj koja nema nikakve veze sa onom bivšom.
 
On kaže da bi voleo da Janković bude prvi primer kako ne moraš otići sa mesta predsednika političke organizacije da bi pravio novu stranku ili se „udao“ u neku postojeću, već da oseća odgovornost zato što nije ispunio cilj i misiju.
 
„U tom slučaju se povučete sa mesta šefa stranke a ostajete u njoj aktivni da se borite za ideju koju ste kandidovali“, rekao je Milivojević, dodajući da bi bilo dobro da se to „konačno desi u Srbiji“.
 
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: