Pred sastanak u Briselu: "Rešenja neće biti crno-bela"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 19.07.2021 - 12:36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio
Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Đukanović, rekao je da će susret u Briselu doneti na neki način pokušaj obnavljanja dijaloga koji je u jednoj dužoj vremenskoj krizi bez jasne vizije kako će se u perspektivi razvijati.
 
"Sada je pokušaj da se pred letnju pauzu koja je karakteristična za ovaj period godine i samu briselsku administraciju napravi sastanak koji će na neki način da utvrdi prioritete kada je u pitanju nastavak dijaloga, pre svega implementacija onoga što je do sada potpisano, tekovina desetogodišnjeg procesa dijaloga Beograda i Prištine s jedne strane i da se na neki način da vremenski i tematski okvir nastavka dijaloga. Očekujem da će to biti suština sastanka", istakao je Đukanović.
 
Govoreći o tome šta će se naći na stolu, Đukanović kaže da je tema nestalih duže vreme aktuelna i kako kaže, tu nema neke značajnije mogućnosti da dođe do rasvetljavanja sudbine brojnih nestalih na KiM, tokom sukoba 1998. i 1999. godine.
 
"Ono što mislim da je nešto na čemu će Beograd da se fokusira je implementacija Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno formiranje ZSO što je obaveza koju je Priština preuzela sporazumom i koju nije implementirala iako je pokušavala na sve načine da i proceduralno ospori ovu svoju obavezu", podvukao je Đukanović.
 
"Ne vidim mogućnost da će se to desiti i nakon ovog sastanka, očekujem da će zvaničnici EU govoriti o nužnosti da se formira ZSO, kao pokušaj očuvanja kolektivnih prava Srba na KiM", rekao je Đukanović.
 
 
Rešenja neće biti crno-bela
 
Portparol EU Peter Stano je rekao da je dijalog proces koji traje. Đukanović podseća da od 2010. godine, zapravo 2012. godine, više se govori o sveobuhvatnom pravnooavezujućem sporazumu koji bi trebalo da bude kruna kompromisa između Beograda i Prištine.
 
"Mislim da smo prilično udaljeni od tog sporazuma, a šta će on sadržati mislim da je to velika nepoznanica, imajući u vidu da ta rešenja neće biti crno-bela, imajući u vidu i da pet država članica EU nije priznalo kosovsku nezavisnost. Na neki način se isključuje to međusobno priznanje, ali postoji mnoštvo opcija koje bi taj sporazum mogao da uključi kao neka vrsta kompromisa između Beograda i Prištine", kaže on.
 
Đukanović kaže da imamo stagniranje u dijalogu, jer se suštinski ništa faktički ne dešava, mnogo zavisi od stava SAD i načina na koji će se involvirati u ovaj proces.
 
"Ne vidim da EU ima značajnije potencijale da ponudi stranama bilo šta i ne vidim mogućnost da ubrza proces dijaloga, prolongiraće se i zahvaljujući objektivnim prilikama u EU, izborima u pojedinim zemljama - postoje objektivne okolnosti koje nas ne upućuju na to da će da dođe do brzog okončanja procesa koji traje deset godina", zaključio je Đukanović.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: