Preminuo Miroslav Lazanski

Nacionalne vesti - Sreda 04.08.2021 - 12:42

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je iznenada u 71. godini, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu inostranih poslova.

FOTO: Ambasada Srbije u Moskvi FOTO: Ambasada Srbije u Moskvi
Ambasador Srbije u Rusiji, dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
 
"Pamtićemo ga kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta", navode iz Ministarstva.
 
Ističu da će ostati upamćena njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora Srbije, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije.
 
Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju "Jovan Dučić" završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu.
 
Karijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start.
 
Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine.
 
Lazanski je imao kolumnu i u grčkom listu Katimerini i u japanskom Dajmond vikli.
 
 
Izveštavao sa ratišta, intervjuisao vrhovne komandante i maršale
 
Miroslav Lazanski je izveštavao sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji...
 
Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije.
 
Jedini je jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj "tautog", leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona "Džon F. Kenedi" i leteo u helikopteru Mi-26" sa "smederevcem". 
 
Miroslav Lazanski je autor i osam knjiga, dva dokumentarna filma i deset televizijskih serijala. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo 2019. godine.
 
Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti Miroslava Lazanskog.
 
Komemoracija i datum sahrane biće naknadno objavljeni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: