Priština ne želi da razgovara o ZSO - Lajčak dolazi da ih ubedi u suprotno

Nacionalne vesti - Utorak 13.10.2020 - 14:07

Zajednica srpskih opština neće biti tema dijaloga Srbije i Kosova, stav je kosovske vlade.

Pitanje ZSO je uslov Srbije da se pregovori nastave FOTO: europa.eu Pitanje ZSO je uslov Srbije da se pregovori nastave FOTO: europa.eu
To je zvanični stav nekoliko sati pre nego što specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak stigne u Prištinu i pokuša da ih ubedi u suprotno, prenosi portal Reporteri.
 
Pre tri meseca dijalog između Srbije i Kosova deblokiran je nakon 20 meseci, ali je sada ponovo u zastoju.
 
Pitanje Zajednice srpskih opština je uslov Srbije da se pregovori nastave za pregovaračkim stolom.
 
Ali za kosovskog premijera Avdulaha Hotija ovo pitanje je zatvoreno i on kaže da o njemu više neće razgovarati.
 
„ZSO je veoma je osetljivo pitanje o kom je govorio i Ustavni sud Kosova - i ovo mišljenje treba uzeti u obzir. Ali one koji prigovaraju da sada nije vreme za to, pitam: ’Kada, ako ne sada?’ Sami ste potpisali ovaj sporazum“, rekao je Lajčak.
 
Međutim, Vlada Kosova je naglasila da principijelno stoji iza stava da se neće pregovarati o Zajednici srpskih opština, kao ni o jednom drugom sporazumu koji je ranije potpisan i odobren u skupštini.
 
„Kosovo ostaje verno principu da se o temama o kojima je postignut sporazum, a koji su dobili podršku Skupštine Kosova, i postali zakonska i međunarodna obaveza, ne može ponovo pregovarati niti intervenisati u njima“, navedeno je u odgovoru kabineta premijera.
 
U kosovskoj vladi kažu da se osnivanje ZSO može dogoditi samo u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda.
 
„Kosovo je posvećeno poštovanju svojih obaveza. Dužno je da poštuje zakonsku obavezu uspostavljanja ZSO u skladu sa svojim Ustavom i odlukom Ustavnog suda po ovom pitanju", kaže se u odgovoru vlade.
 
Formiranje ZSO na Kosovu predviđeno je sporazumom koji su Srbija i Kosovo potpisali 2013. godine.
 
Dve godine kasnije, uz posredovanje EU, Srbija i Kosovo postigli su dodatni sporazum o osnivanju ZSO. Kosovski Ustavni sud je zaključio da principi ZSO nisu u skladu sa Ustavom, iako je rekao da mogu biti usklađeni zakonskim aktom vlade.
 
Iako zvaničnici Kosova kažu da je ZSO zatvoreno pitanje, Srbija insistira da se o tome ponovo razgovara.
 
Štaviše, na poslednjem sastanku Srbije i Kosova na nivou eksperata u Briselu, Beograd je uslovio nastavak dijaloga zbog tog pitanja.
Kosovo online, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: