Priština odredila o čemu hoće, a o čemu neće da razgovara sa Beogradom

Nacionalne vesti - Subota 07.03.2020 - 11:58

Kosovska vlada odredila je da u normalizaciji odnosa sa Beogradom teme dijaloga ne mogu da budu "pitanja vezana za teritorijalni integritet i suverenitet", a neće da raspravlja ni o "unutrašnjoj organizacije Kosova".

Pregovarač sa Beogradom biće Aljbin Kurti FOTO: EPA-EFE Pregovarač sa Beogradom biće Aljbin Kurti FOTO: EPA-EFE
Ta dva stava navedena su u vladinom trogodišnjem programu, usvojenom na jučerašnjem sastanku vlade u Prištini.
 
Na osnovu plana, u toku faze dijaloga koja ima za cilj konačni dogovor, izvršna vlast se protivi bilo kakvoj "korekciji granice" za koju se založio predsednik Hašim Tači, a protiv Zajednice srpskih opština, mehanizma preko kojeg Beograd insistira da Srbi imaju izvršna ovlašćenja, prenosi Koha ditore.
 
"Karakter jedinstva Kosova je neprikosnoven", piše u vladinom program.
 
"Stvaranje trećeg administrativnog organa za naselja sa određenim etničkim stanovništvom je u suprotnosti sa duhom Ustava Kosova i zato ga vlada Kosova ne podržava", navodi se u programu.
 
U usvojenom programu vlade dalje piše da će kosovska vlada, odnosno njen predsednik Aljbin Kurti, voditi dijalog sa Beogradom. To je prvi od pet principa koji se tiču dijaloga sa Beogradom.
 
U programu se navodi da će se dijalog sa Beogradom odvijati u duhu reciprociteta.
 
"Dijalog treba da vodi premijer, na osnovu rezolucije ili platforme za dijalog. Upućuje se na preispitivanje postignutih sporazuma u saradnji sa EU, zamenu takse reciprocitetom i obećava puna transparentnost u procesu", ističe se u programu.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: