Prištinski mediji: Šta se dešavalo na sastanku sa Amerikancima i zašto je HARADINAJ OTIŠAO RANIJE

Nacionalne vesti - Četvrtak 28.02.2019 - 12:30

Uprkos jasnoj poruci o neophodnosti suspenzije taksi na robu iz Srbije i BiH, koju su američki zvaničnici preneli tokom posete Prištini, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne odustaje od tih mera, pišu danas prištinski mediji.

I pored pritiska, Haradinaj ne odustaje FOTO: AFP I pored pritiska, Haradinaj ne odustaje FOTO: AFP
"Koha Ditore" navodi da i pored rastućeg pritiska SAD, Haradinaj nije signalizirao da planira da ukine odluku o taksama. List takođe navodi da je sastanak američkih zvaničnika sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem trajao oko dva sata i da je, pošto je Haradinaj otišao, Tači ostao sa američkom delegacijom još pola sata.
 
U delegaciji SAD koja je boravila u Prištini bili su visoki zvaničnici Američkog saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat i Bred Berkli.
 
"Zeri" takođe konstatuje da Amerikanci nisu uspeli da ubede Haradinaja da ukine takse, a "Bota Sot" piše da Haradinaj i Tači imaju različite stavove o taksama.
 
Američki zvaničnici nisu davali izjave za medije posle sastanka, dok je Haradinaj najpre odbio da komentariše o čemu je bilo reči na sastanku, da bi nešto kasnije na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je "Kosovo spremno za pravno obavezujući sporazum koji bi rezultirao uzajamnim priznanjem u postojećim granicama i onim od 17. februara 2008".
 
Haradinaj je napisao i da je spreman da preuzme prava i oabveze iz članstva u NATO, Ujedinjenim nacijama, EU i drugim medjunarodnim organizacijama".
 
On je rekao i da se Kosovo zalaže za slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu i da bi sporazum sa Srbijom takođe morao da reguliše odnose slobodne trgovine između Kosova i Srbije. Dodao je i da Priština ostaje verna trajnom prijateljstvu i koordinaciji politika sa SAD.
 
Posle sastanka oglasio se i Tači koji je rekao da je sastanak bio fokusiran na odnose između Kosova i SAD, političku situaciju na Kosovu i u regionu, kao i na dijalog sa Srbijom.
 
- Zvaničnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost ponovili su da takse moraju biti suspendovane kako bi se nastavio dijalog i napori za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije - navedeno je u Tačijevom saopštenju.
 
Kako se dodaje, Tači je uveravao američke zvaničnike da Priština ni u kom slučaju neće ugroziti prijateljstvo i odnose sa SAD kao i da će kosovske institucije što pre preduzeti konkretne akcije u skladu sa prijateljskim savetima SAD.
 
- Te odluke trebalo bi da budu u funkciji održanja i jačanja strateške saradnje sa SAD i posvećenosti naše države dijalogu i mirovnom sporazumu - rekao je Tači.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: