Protest zbog carina: Zatvorene sve radnje na severu KiM, ne zna se dokle

Nacionalne vesti - Ponedeljak 01.07.2019 - 11:44

Kosovska Mitrovica -- Sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom na severu Kosova i Metohije od jutros su zatvoreni.

Ne rade ni ugostiteljski objekti, apoteke, pijace FOTO: OK Radio Ne rade ni ugostiteljski objekti, apoteke, pijace FOTO: OK Radio
Ove mere su sprovedene u znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština u novembru uvela na robu iz centralne Srbije. Ne rade ni pekare, te su pekari dugotrajni hleb dostavili samo Kliničko-bolničkom centru u Mitrovici.
 
U znak solidarnosti, ne rade ni ugostiteljski objekti, pa ni apoteke, pijace, kao ni taksi prevoznici.
 
Radoš Petrović, privrednik sa severa KiM kaže da nije odlučeno koliko će ovi objekti biti zatvoreni i da su, od kako su takse uvedene, imali mnogo pritiska sa strane prištinskih institucija i da je ovaj korak bio neizbežan.
 
Sve zatvoreno
 
"Upozorili smo Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu, da će do ovoga doći, i evo sad imamo najavljenu pomoć Beograda. Međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira da ukine takse, tako da ni mi ne možemo da kažemo do kad kaže biti ovako, " rekao je Petrović i naglasio da je rad u ovim uslovima nemoguć.
 
"Nismo bili u mogućnosti da radimo. Trudli smo se, izdržali smo ovih sedam meseci, ali više ne možemo. Moraju da nam se priključe, da svi zajedno nađemo rešenje i da nastavimo normalan život ovde na severu. Mi ovako ne možemo da poslujemo, i ako situacija ostane ovakva kakva jeste ovo će se nastaviti dalje."
 
Ljajić: "Nezamislivo je da u 21. veku uopšte razgovaramo o ovoj temi"
 
Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, za Prvu TV, rekao je da se nada da će stanovništvo biti snabdeveno sa osnovnim životnim namirnicama i da je nezamislivo da u 21. veku uopšte razgovaramo o ovoj temi.
 
"Verujem da će međunarona zajednica, kakva takva, nespremna, bez dovoljno autoriteta, uspeti da izvrši dodatni pritisak na Prištinu da se ove besmislene takse zaista i ukinu." rekao je Ljajić.
 
Odluku da danas započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje na sastanku, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine. Kako je najavljeno, prodavnice će i u utorak biti zatvorene.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: