Prvi put u novijoj istoriji: Srbija ima manje od sedam miliona stanovnika. "Sada nema ni proste reprodukcije"

Nacionalne vesti - Sreda 15.01.2020 - 11:59

Beograd -- Iako se proteklih par godina u Srbiji rađa više dece, svake godine gubimo na desetine hiljada stanovnika.

Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika FOTO: D. Ristić/OK Radio Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika FOTO: D. Ristić/OK Radio
Demograf Danica Šantić kaže za RTS da u Srbiji trenutno živi manje od sedam milona stanovnika.
 
Šantićeva navodi da već dve godine traje lagani trend rasta broja novorođenih beba – 2016. i 2017. oko 160, a za 2018. se očekuje i malo veći broj.
 
"To je dobro ali nje dovoljno jer je broj umrlih iz godine u godinu sve veći. Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika", ukazuje Šantićeva.
 
Šantićeva navodi da prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku u Srbiji živi manje od sedam miliona stanovnika, što nije zabeleženo u novijoj istoriji.
 
Prošle godine rođeno je 63.000 beba, dok je 103.000 ljudi umrlo što je trend u celom regionu, kaže Šantićeva.
 
Prognoze Ujedinjenih nacija govore da će se u najgoroj situaciji naći Bugarska koja će do 2040. izgubiti 40 odsto stanvništva.
 
Kako ističe, proces starenja je još jedan faktor jer se živi duže nego pre.
 
"Društva ne znaju šta će sa starim stanovništvom. Japan je prvi put u istoriji odlučio je da otvori vrata imigrantima - nema dovoljno novorođenih beba i radno sposobnih ljudi, a stopa smrtnosti je visoka", kaže Šantićeva.
 
Prosečna starost u Srbiji je 43 godine i 1,48 dece prosek je po bračnom paru.
 
Šantićeva ukazuje da je Srbija jedna od država sa najstarijim stanovništvom na svetu, navodeći kao kontrast primer Afrike sa prosečnom starošću stanovništva od 19 godina.
 
Prema njenimm rečima, Srbiji je potraban prosek od 2,1 rođenog deteta da bi se održala prosta reprodukcija, samo da bi se ostalo na trenutnom nivou.
 
"Ti problemi su višedecenijski – negativni prirodni priraštaj u Vojvodini traje od 1989. godine. Beograd je jedini region u Srbiji koji beleži porast broja stanovnika samo zahvaljujući doseljavanju, a nijedna beogradska opština nema pozitivan prirodni priraštaj", naglašava Šantićeva.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: