Pumpadžije: Gorivo će poskupeti više nego što tvrdi Vučić

Nacionalne vesti - Četvrtak 10.03.2022 - 12:32

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će nakon što se država odrekne 20 odsto iznosa akcize gorivo na pumpama u našoj zemlji poskupeti za dva dinara po litru, vlasnici benzinskih pumpi tvrde da je to nerealno nisko i da će taj iznos ipak biti oko osam dinara po litru.

FOTO: Shutterstock FOTO: Shutterstock
Predsednik Vučić je naime pred današnji istek Uredbe o maksimalnim cenama naftnih derivata u Srbiji po kojem je maloprodajna cena evrodizela ograničena na 179 a evropremijuma BMB 95 na 171 dinar po litru rekao da će država iako je to za nju gubitak na mesečnom nivou veći od 35 miliona evra “plaćati 20 odsto iznosa akcize na gorivo”, odnosno odreći će se tog dela iznosa kojim se popunjava budžet. Iznoseći plan nadležnih po tom pitanju Vučić je rekao da će to uvećati cenu koštanja evrodizela za dva dinara međutim vlasnici benzinskih pumpi imaju sasvim drugačiju računicu.
 
Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica kaže za Danas da će odluka o smanjenju akcize za 20 odsto biti od koristi pumpadžijama jer više neće biti u poziciji da gorivo iz veleprodaje plaćaju skuplje nego što je iznos zamrznutih maloprodajnih cena.
 
– Od toga će benefit imati i vozači jer će nakon što država smanji iznos akcize cena koštanja goriva biti umanjena za 12 dinara u odnosu na iznos koji bi važio da toga nema. To ipak ne znači da posle isteka važenja Uredbe o maksimalnim cenama naftnih derivata gorivo na pumpama neće poskupeti. Do toga će svakako doći ali će ono biti niže za 12 dinara usled smanjenja akcize – navodi naš sagovornik.
 
On pak poručuje da računica predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će evrodizel poskupeti za samo dva dinara nije dobra. Prema njegovim rečima s obzirom na rast cena “crnog zlata” na berzama i iznos veleprodajnih cena naftnih derivata u proseku gorivo će poskupeti za oko osam dinara. Bez obzira što bi gorivo koštalo daleko više da nije najavljeno smanjenje akcize ovakva prognoza u uslovima naglog rasta troškova života svakako neće obradovati vozače u Srbiji.
 
Poljoprivrednici su pak zadovoljni najavama da će se država postarati da za njih dizel ne poskupi u narednih mesec i po dana ali ističu i da ne znaju na koji način će to biti ostvareno. Vučić je naime rekao da će Vlada doneti odluku da na pumpama Naftne industrije Srbije cena goriva za poljoprivrednike u tom periodu ostane na nivou od 179 dinara što bi praktično trebalo da znači da će država doplaćivati do njegove tržišne cene koštanja.
 
Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić za Danas kaže da će poljoprivrednicima značiti pomoć države na tom planu ali da je za ostvarivanje zadovoljavajućih proizvodnih rezultata ipak potrebno da ona bude veća.
 
– Dobro je što će cena dizela ostati na nivou na kome je sada jer će nam to olakšati posao kojim se bavimo. Sa druge strane nemamo nikakve informacije kako će to izgledati i na koji način će se to odvijati. Za konkretne stvari vezane za taj proces moraćemo da sačekamo da vidimo kako će sve to izgledati. Pomoć države oko visine cene dizela je svakako dobro došla ali nije dovoljna. Drugim rečima da bi mogli da proizvodimo dovoljno i tako podmirujemo potrebe tržišta potrebno je da nam država odobrava znatno veće subvencije nego što je to sada slučaj – ističe Jakšić.
 
Inače, zemlje u regionu za sada reaguju različito na poskupljenje nafte i naftnih derivata. U Hrvatskoj je gorivo juče poskupelo, ali je vlada istovremeno donela odluku o smanjenju akciza. Akcize na benzin smanena je za pet evrocenti, a za dizel za 0,25 evrocenti po litru. Marža trgovaca naftnih derivata ograničena je na 10 evrocenti po litru. Hrvatska je pre mesec dana zamrzla cene goriva, ali prema rečima premijera Andreja Plenkovića da se išlo sa daljim zamrzavanjem cena, mnogi distributeri bi poslovali gubitkom. Nove cene goriva su 1,65 evra za litar benzina i 1,6 evra za litar dizela. Smanjenje akciza je oročeno na 90 dana, a procena je da će to koštati budžet 20 miliona evra.
 
U Rumuniji je gorivo poskupelo na 1,5 do 1,6 evra, a vlada je obećala da će smanjiti akcize na gorivo za 50 odsto. Ovo bi smanjilo cenu goriva za oko 20 evrocenti. Međutim, nije izvesno da će do ovog smanjenja doći, jer Evropska unija propisuje minimalnu akcizu koja iznosi 36 evrocenti na litar benzina i 33 evrocenta na litar dizela. U Rumuniji trenutno je akciza na dizel 34 evrocenta, a na benzin 37,8 evrocenti.
 
U Bugarskoj trenutno nema inicijativa u vezi visokih cena goriva. Vlasti u Bugarskoj ističu da su cene goriva u Bugarskoj već najniže u regionu, ispod 1,5 evra za litar. Takođe nema ni prostora za smanjenje akciza jer su već najniže u Evropi i na minimumu koji dozvoljava EU. Takođe s ene razmatra ni smanjenje PDV na gorivo.
 
Kako se kreću cene nafte i kurs dolara u Crnoj Gori bi već u ponedeljak gorivo moglo da poskupi za 20 evrocenti. Od 4. marta u Skupštini se nalazi predlog izmene zakona o akcizama prema kome bi se smanjile za 20 odsto. Ovo bi moglo da smanji novu, veću cenu goriva za 11 do 13 evrocenti po litri , ali računica pokazuje da ako bi vlada htela da zadrži trenutne cene, morala bi da smanji akcizu za 40 odsto. Trenutno, akciza na dizel goriva iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi.
 
U Bosni i Hercegovini, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, juče su protestovali prevoznici zbog velikog poskupljenja goriva i tražeći ukidanje akciza na naftu i naftne derivate.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: