Raspisan konkurs za 50 javnih tužilaca

Nacionalne vesti - Subota 31.07.2021 - 12:01

Državno veće tužilaca (DVT) raspisalo je oglas za izbor 50 javnih tužilaca u Srbiji, među kojima i za Tužioca za organizovani kriminal i Višeg javnog tužioca u Beogradu.

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay
Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funcije bi trebalo da stupe od 1. januara 2022. godine.
 
Kandidati mogu svoje prijave da podnesu DVT u roku od 15 dana od dana objave oglasa u "Službenom glasniku Srbije" 30. jula.
 
Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu, biraće se i glavni tužioci za još 18 viših javnih tužilaštava: u Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.
 
Na ovom oglasu biraće se i glavni tužioci za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požrevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i u Lebanu.
 
Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javne tužioce na predlog Vlade bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran.
 
Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca, i to sa liste kandidata koju utvrđuje Državno veće tužilaca (DVT). Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.
 
U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.
 
Pored propisane dokumentacije, kandidati uz prijavu na konkurs dostavljaju i program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva. Kandidat koji je već nosilac javnotužilačke funkcije ne podnosi dokaze o ispunjenosti uslova za izbor.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: