Razvoj turizma: Vojvodina godinama dodeljuje novac kafićima, picerijama, restoranima…

Nacionalne vesti - Četvrtak 14.03.2019 - 11:56

Turizam je u Srbiji još od 2006. godine označen kao važan pokretač ekonomskog rasta, a poslednjih godina predstavnici vlasti su povećanje broja turista označili kao jedan od državnih prioriteta. Međutim, prema istraživanju Insajdera, pod izgovorom strategije za razvoj turizma, a u nedostatku adekvatne kontrole, napravljen je prostor koji na kraju može da dovede i do brojnih zloupotreba trošenja novca građana koji je namenjen razvoju turizma. AP Vojvodina tako već 10 godina bespovratno dodeljuje novac iz budžeta privatnim ugostiteljskim objektima. Takva mogućnost prema strategiiji i zakonu nije zabranjena, ali je iz više razloga problematična i sporna.

Novi Sad: Novi Sad: "Sufinansiranje privatnika doprinosi razvoju turizma" FOTO: D. Ristić
Prema Zakonu o turizmu, Autonomna Pokrajina Vojvodina ima pravo da donosi sopstveni program razvoja turizma ako je on u skladu s važećom nacionalnom Strategijom za razvoj turizma. Iskoristivši tu mogućnost, pokrajinske vlasti već 10 godina subvencionišu privatne lokale, među kojima su i kafići, restorani i hoteli.
 
Kako piše Insajder, počev od 2011. godine do danas, po javnim konkursima o dodeli bespovratnih sredstava privatnicima je isplaćeno ukupno 193 miliona dinara, podatak je koji je Insajderu dostavio Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.
 
O tome koliko se novac iz budžeta arbitrarno dodeljuje najbolje svedoči poslednji konkurs Pokrajinskog sekretarijata iz oktobra 2018. kojim je velikom broju privatnih lokala dodeljeno 45,5 miliona dinara.
 
Među dobitnicima konkursa je i subotički hotel Glorija u vlasništvu nekadašnjeg predsednika FSS Tomislava Karadžića koji je dobio maksimalni iznos od tri miliona dinara za „izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i investiciono održavanje“.
 
Sredstva je dobila i subotička firma Vundertim d.o.o u vlasništvu Sandre Vučetić, supruge Marinka Vučetić, bivšeg direktora Turističko-hotelskog preduzeća „Palić”, protiv koga se vodi postupak za pranje novca narko-bosa Darka Šarića.
 
Maksimalni iznos od tri miliona dobio je i rumljanski kafić Kazablanka čiji je vlasnik Dušan Dragišić koji je široj javnosti postao poznat 2014. godine kada je lokalnom novinaru pretio sečenjem ušiju i odgrizanjem nosa, što su osudila sva medijska udruženja.
 
Pored ovih firmi, novac iz budžeta su dobile i picerija „Don“, Food bar 021 iz Novog Sada, ugostiteljska radnja „Full caffe“  iz Srbobrana, restoran Diližansa, restoran Dunavska harmonija osnovan krajem 2017. godine, ali i građevinska radnja Garni Ideal iz Zrenjanina koja je osnovana pre tačno godinu dana.
 
Interesantno je i da su subotička picerija Don, rumljanski kafić Kazablanka, hotel Glorija i pančevački kafić „Hedonist i Lounge“, dobili novac po istom konkursu i prethodne 2017. godine. Takođe, hotel Glorija Tomislava Karadžića i restoran Kazablanka Dušana Dragišića su višegodišnji dobitnici budžetski sredstava AP Vojvodine, pa se postavlja pitanje zbog čega poreski obveznici AP Vojvodine finansiraju investicije ovih i drugih privatnih firmi, a sve pod izgovorom razvoja turizma.
 
 
Pokrajinski sekretarijat: Jačanjem ugostiteljske ponude, raste broj turista
 
Na pitanja Insajdera na koji način je finansiranje poslovanja privatnih ugostiteljskih objekata iz budžeta od značaja za razvoj turističkih potencijala Vojvodine, u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam koji odlučuje o trošenju novca po ovom konkursu, nisu precizno odgovorili, već su se pozvali na opšte ciljeve slične onim u Strategiji za razvoj turizma.
 
U svom odgovoru navode da sufinansiranje privatnika služi kako bi se unapredio „destinacijski turizam, podigao kvalitet ugostiteljske ponude, sa ciljem porasta broja zadovoljnih turista, produženja njihovog boravka, što podrazumeva veću potrošnju, a finansijski ojačani ugostitelji državi, plaćanjem javnih dažbina upotpunjuju budžet“.
 
„Samim tim što su ciljevi razvoja nacionalne ekonomije podsticanje malih i srednjih pravnih lica i preduzetništva, a uslovljena je stepenom institucionalne podrške, te smo s toga stanovišta da, kao što Ministarstva podržavaju, a praksa je razvijenih zemalja Evrope, da treba nastaviti sa podrškom u svim oblastima, a što se može videti iz republičkih statističkih pokazatelja“, odgovaraju u Pokrajinskom sekretarijatu za turizam.
 
Kako navode, sam osnov za raspisivanje konkursa je pokrajinski Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava privrednim subjektima za sufinansiranje projekata, a koji pokrajinska vlast po statutu AP Vojvodina ima pravo da donosi.
 
„Kao što su bile propisane podsticajne mere propisane Zakonom o turizmu iz 2005. godine, tako i važećim Zakonom o turizmu, kao i svim do sada navedenim propisima, organi uprave AP Vojvodine zaduženi za oblast turizma, su unazad desetak godina dodeljivali sredstva za podsticanje turizma u Vojvodini, za privredne subjekte koji se bave ugostiteljskom delatnošću, za objekte turističke suprastrukture“, navodi se u odgovoru Pokrajinskog sekreterijata.
 
 
Strategijom o razvoju turizma do novih subvencija Er Srbiji
 
Uz obrazloženje da je  cilj  privlačenje  turista, država je nastavila da subvencioniše avioprevoznika Er Srbiju, iako prema ugovoru sa Etihadom već više od dve godine nema tih obaveza.
 
Naime, nakon isteka prethodne nacionalne strategije, Srbija je krajem 2016. godine usvojila novu Strategiju o razvoju turizma. Upravo u vreme usvajanja ove Strategije, Srbija je po ugovoru sa Etihadom trebalo da prestane sa subvencionisanjem nacionalnog avio prevoznika Er Srbije u kom ima većinsko vlasništvo od 51 procenat.
 
Međutim, subvencionisanje se nastavilo i nakon isteka ugovorne obaveze upravo pod obrazloženjem podsticaja turizma. Naime, u finansijskim izveštajima za 2017. godinu Er Srbija je prikazala prihod od donacija države u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra. Čak 11,4 milijarde dinara (11,7 miliona evra) Er Srbija je primila na ime podrške razvoja saobraćajne mreže u “cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije, a u skladu sa Strategijom o razvoju turizma”.
 
Interesantno je da se u Strategiji o razvoju turizma nigde eksplicitno ne predviđa subvencionsianje avio prevoznika, niti se navodi da postoji potreba da nacionalna avio kompanija dobija direktnu budžetsku pomoć. Bez ovih davanja, koja kompanije prikazuje kao prihod, Er Srbija bi i četvrtu godinu za redom završila u minusu.
 
 
Za Malog ulaganje opravdano, za Brnabić pitanja Insajdera neozbiljna
 
Ministar finansija Siniša Mali, koji je do imenovanja na tu funkciju bio i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, odgovarajući na pitanja Insajdera krajem sredinom prošle godine, kao obrazloženje za to što je država nastavila sa finansiranjem Er Srbije, naveo je „razvoj turizma“, odnosno ulaganje u letove za Severnu Ameriku. 
 
„Strategija turizma Vlade Srbije koja je usvojena do 2025. podrazumeva podršku onim aktivnostima i idejama, onim projektima koji doprinose razvoju turizma u našoj zemlji. Er Srbija je ona koja je na osnovu odluke Vlade bila ta koja treba da razvije Severno američko tržište kao najbogatije i najvažniji tržište za nas. Od kada su krenuli letovi za Njujork vi imate preko 150. 000 putnika koje je Er Srbija prevezla. I upravo na ovaj način mi dajemo podršku ER Srbiji“, rekao je ministar finansija.
 
Na pitanje ko je doneo odluku da se po osnovu Strategije uplati novac iz budžeta Er Srbiji, a s obzirom na to da je iz Ministarstva trgovine i turizma za Insajder juče rečeno da oni nisu opredelili ta sredstva i da nisu isplaćena sa njihovog računa, ministar finansija je istakao da je odluku donela Vlada.
 
S druge strane, premijerka Ana Brnabić je pitanja novinara Insajdera da li je Strategija za razvoj turizma samo mehanizam da se nastavi sa finansiranjem Er Srbije iz budžeta i nakon isteka te obaveze, označila neozbiljnim.
 
„Krajnje je neozbiljno da kažete da je Strategija za razvoj turizma na kojoj se ozbiljno radilo i koja je stvarno odličan strateški dokument samo način da se da podrška Er Srbiji“, rekla je Brnabić u Subotici, na konferenciji za novinare povodom godinu dana Vlade.
 
„Svakako da je i podrška Er Srbiji uključenu u Strategiju razvoja turizma. Er Srbija je naša nacionalna aviokompanija koja je zaslužna za to što je međunarodni Aerodrom Nikola Tesla postao regionalni hub, što imamo veći broj turista, veći broj noćenja i direktne letove do Njujorka. Sada imate ljude koji dolaze u Beograd, ostaju tu dva, tri ili pet dana i lete dalje za Njujork. Hoću bez dileme da kažem da se kao predsednica Vlade nimalo ne stidim, niti žalim što podržavamo Er Srbiju“, istakla je tom prilikom premijerka.
 
Umesto objašnjenja za šta je tačno dato 12 miliona evra Er Srbiji, a na osnovu Strategije razvoja turizma, premijerka je praktično kao argument da je novac dobro potrošen navela dobre rezultate turističke privrede. U maju 2018. u odnosu na maj 2017. godine broj dolazaka turista većije za 14,1 odsto, broj noćenja stranih turista veći je za 27 odsto, a Srbiju je prošle godine posetilo više od tri miliona turista što je, kako je rekla premijerka, za 12 odsto više nego 2016. godine.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: