RSE: Vlada Srbije otpisala Srbijagasu dug od 1,2 milijarde evra

Nacionalne vesti - Četvrtak 04.07.2019 - 12:56

Vlada Srbije otpisala je celokupan dug javnog preduzeća Srbijagas prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, proizilazi iz Zaključka Vlade Srbije, koji je na upit dostavljen Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Dug Srbijagasa gomilao se godinama FOTO: logo Dug Srbijagasa gomilao se godinama FOTO: logo
Kakp piše RSE, dug Srbijagasa, preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Srbije, prema državi gomilao se godinama, a skoro 80 odsto tog duga (933,8 miliona evra) nastalo je tako što su se aktivirale bankarske garancije, koje je država Srbija dala za dugoročne kredite koje je kod komercijalnih banaka uzimao Srbijagas, vidi se u Zaključku Vlade od 26. marta 2019.
 
U tekstu Zaključka stoji da je Vlada odlučila da potraživanje prema Srbijagasu u ukupnom iznosu od više od 141 milijarde dinara (1,2 milijarde evra) "konvertuje u trajni ulog Republike Srbije u javno preduzeće Srbijagas, odnosno da kao osnivač Republika Srbija za iznos konvertovanog potraživanja poveća kapital javnog preduzeća".
 
Reč je praktično o "otpisivanju duga" javnom preduzeću Srbijagas, objašnjava za RSE član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković, uz napomenu da u ekonomskom smislu to nije dodatni trošak za budžet, odnosno za građane Srbije.
 
"Taj novac je već potrošen. Država je već platila obaveze Srbijagasa u ovom iznosu od 1,2 milijarde evra i to se do sada vodilo kao dug Srbijagasa prema državi, kao da će jednog dana Srbijagas tu državnu pomoć da vrati. To nije bilo realno, nije bilo ni planirano, samo je računovodstveno beleženo tako, a sve vreme se zapravo znalo da je to potrošen novac i da Srbijagas to nikada neće moći da plati", kaže Vučković.
 
Prema rečima Vučkovića, građani Srbije godinama unazad su plaćali gubitke Srbijagasa koji su se merili u stotinama miliona evra, dok se Srbijagas suočavao sa velikim problemima u poslovanju i gomilao dugove.
 
Fiskalni savet je u više navrata upozoravao na uzroke upitnog poslovanja Srbijagasa. Ključna su bila dva faktora - nerealna cena po kojoj je Srbijagas prodavao gas i to što mnoga javna preduzeća i državne firme nisu plaćale Srbijagasu isporučeni gas, piše RSE.
N1 info, RSE, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mučenik
04.07.2019. , 21:24
Toliko je jak vladin BDP da može da pokrije 2,75 milijarde dinara našeg (Dinkićevog i Vučićevog) mezimčeta FIAT-a kako bi poslovao pozitivno za 1,5 milijarde dinara, da pokrije gubitaka Srbije gasa sa 1,2 milijarde evra i plate Bajatovića od 30.000 evra mesečno, da pokrije gubitaka RTB Bor od milijardu evra, koje je čelnik Sosa jedva uspeo sa mukom da ostvari, promašena rešenja u Grdeličkoj klisuri od 500 miliona evra, krađe struje nekoliko milijarde evra i td. Na kraju i penzioneri dobili povećanje penzija u vreme vladanja ženskog nakurnjaka Brnapićke od basnoslovnih 12,5%, kako on(a) tvrdi, a nije tačno, plate su svakog božijeg dana povećavane za 10%, a rast budžeta je među najvećima u Evropi(?), privreda je u najrastućim u Evropi. Sve ove ocene koje su dali najodgovornih u Srbiji su obrnute, najgori u Evropi i svetu. Sve je lepo rečeno kroz medije, a ko veruje, sendvičari, klimoglavci, neznalice i tuđi idioti.