SAD: Mi razumemo interese Srbije. Očekujemo da ih i Rusija poštuje

Nacionalne vesti - Subota 30.11.2019 - 12:43

Politika SAD prema Srbiji nije se promenila i ista je dugi niz godina. Očekuju od srpskih partnera, uključiv i Rusiju, da će poštovati srpske strateške interese

Politika SAD prema Srbiji nije se promenila FOTO: US Embassy Politika SAD prema Srbiji nije se promenila FOTO: US Embassy
To je rečeno "Politici" u američkoj ambasadi u Srbiji.
 
"Mi razumemo interes Srbije da razvija pozitivne odnose s nizom partnera i očekivali bismo da će i ostali srpski partneri pokazati slično poštovanje i podršku za srpske strateške ciljeve", odgovoreno je listu na pitanje lista da li bi izveštaj Pentagona u kojem se kaže da je Srbija najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, mogao da utiče na budući kurs Vašingtona prema Beogradu.
 
Beogradski dnevnik piše da izveštaj američkog ministarstva odbrane u kojem su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Prištinom, BiH i Severnom Makedonijom, datira iz maja ove godine, ali da je sada aktualizovan zbog izjave Edvarda Džozefa, profesora sa Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, da se zbog izveštaja "odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promeniti", posebno, kako navodi, zbog saradnje s ruskim obaveštajnim službama.
 
Prema njegovom mišljenju, izveštaj je veoma značajan zato što "zvanično potvrđuje ono u šta se oduvek sumnjalo", a to je, kaže, da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom, "dok istovremeno na unutrašnjem planu nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da reši pitanje Kosova".
 
U američkoj ambasadi u Beogradu ističu da SAD u potpunosti podržavaju navedeni cilj Srbije u evropskim integracijama i članstvu u EU.
 
"Takođe, poštujemo srpsku politiku vojne neutralnosti. Naš angažman sa Srbijom i američkom tehničkom pomoći, koja se u velikoj meri realizuje preko USAID, ima za cilj da pomogne Srbiji u postizanju zacrtanog cilja - evropske integracije", rekli su u ambasadi za "Politiku".
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: