SAD traže povlačenje UNMIK-a sa Kosmeta, Srbija protiv

Nacionalne vesti - Sreda 17.10.2018 - 11:11

Predstavnica SAD u UN Niki Hejli, na dan kada je najavila svoje povlačenje, zatražila je ispred administracije SAD od generalnog sekretara UN „izlaznu strategiju” i okončanje mandata UNMIK-a, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Povlačenje misije UN? FOTO: periscopi.com Povlačenje misije UN? FOTO: periscopi.com
Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da je usvajanje ove inicijative „šamar mirovnim naporima” i povratak politici pritisaka.
 
„Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim”, rekao je Đurić, prenosi Tanjug.
 
Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovu ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.
 
„Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova”, naveo je Đurić.
 
Kazao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN.
 
Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, kazao je Đurić i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.
 
„Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (UNMIK) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanioh i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM”, naveo je Đurić.
 
On je ocenio da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.
 
Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije - stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti UN.
 
Na pitanje novinara kako ide procedura u UN po tom pitanju, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je kazao da će Srbija insistirati da sve ide kroz Savet bezbednosti.
 
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: