Situacija sa koronavirusom se ne smiruje, nisu pošteđene ni bebe

Nacionalne vesti - Sreda 27.10.2021 - 11:41

U ovom talasu koronavirus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe.

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay

Prema poslednjim podacima, koronavirusom je u Srbiji zaraženo još 7.840 osoba među testiranih 26.498 uzoraka.

Od posledica infekcije preminule su 63 osobe. Na bolničkom lečenju nalazi se 6.789 pacijenata, na respiratorima je 267 pacijenata.

Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, navela je doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Prema njenom mišljenju, deca treba da se vakcinišu - kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.  

Počelo je kažnjavanje - onih koji u ugostiteljskim objektima posle 22 sata nemaju digitalni zeleni sertifikat.

Ekspertska komisija američke Uprave za hranu i lekove preporučila je toj instituciji da odobri upotrebu "Fajzerove" vakcine protiv koronavirusa kod dece uzrasta pet do 11 godina, navodeći da su prednosti vakcine veće od rizika.


Niš, 70 novih slučajeva zaraze kod dece

Ogromne gužve i sve veći broj dece, koja se sa simptomima kovida javljaju u niški Dom zdravlja, naterao je nadležne da prošire kovid deo, kako deca i roditelji na pregled i rezultate ne bi čekali ispred ambulante.

Samo juče u kovid ambulanti za decu pregledano je 405 pacijenata, a 259 prvi put se javilo lekaru zbog sumnje na kovid.

Umesto tri, kovid ambulanta za decu od juče ima sedam ordinacija.

Kako navodi direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan, toliki broj pregleda dece do 18 godina nisu imali od početka epidemije.

Samo juče, 70 dece bilo je pozitivno na koronu.

Srednjoškolci u Nišu su od ponedeljka prešli na kombinovanu nastavu, dečja kovid ambulanta u Domu zdravlja je zbog povećanog broja zaraženih proširena.

Dr Vesna Tašković Milošević iz niškog Doma zdravlja kaže da broj novozaražene dece ne pada ispod 60 do 70. Dodaje da je među novozaraženom decom najviše školske dece od 7 do 14 godina.

Što se tiče kliničke slike, kaže da su kod dece to dominatno respiratnorni sipmtomi.

Apeluje na nošenje maski i držanje distance, i ističe da postoji rast trenda vakcinacije. Vakcinisano je do 1.000 dece uzrasta do 18 godina, istakla je Tašković Miloševićeva.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: