"Situacija se dramatično promenila, klinička slika teža u ovom talasu"

Nacionalne vesti - Subota 04.09.2021 - 10:42

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da ovaj talas ima posebne karakteristike. Uglavnom je reč o pacijentima koji nisu vakcinisani. Klinička slika pacijenata je mnogo teža nego u prethonom talasu, istakao je Ašanin.

FOTO: Depositphotos FOTO: Depositphotos
Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je aktuelna epidemijska situacija u Srbiji teška i ima tendenciju pogoršavanja, to govore brojevi u kovid ambulantama i kovid bolnicama.
 
„Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul – u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici a sada oko 190. Primano je 8 do 10 pacijenata u toku dana, a sada prijem svakog trećeg“, rekao je Ašanin.
 
Što se tiče Infektivne klinike, kapaciteti su popunjeni 95 odsto, dodaje Ašanin. Bolnički kapaciteti u Batajnici su popunjeni dve trećine – 594 hospitalizovana pacijenta, 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema.
 
Ašanin kaže da ovaj talas ima ima posebne karakteristike.
 
„Uglavnom su pacijenti koji su nevakcinisani, opominjem sve građane o neophodnosti vakcinacije“, rekao je on.
 
Prema njegovim rečima, klinička slika je mnogo teža nego u prethodnom talasu.
 
„Želim da kažem o jednoj kategoriji pacijenata – ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, to su pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije, uglavnom se sami leče ili su u privatnim odrinacijama i pojavljuju se između petog i desetog dana u pogoršanju bolesti – imaju teške kliničke slike, bolest je uznapredovala i oni su veliki problem“, kaže Ašanin.
 
U ovom momentu je preko 50 odsto takvih pacijenata hospitalizovano.
 
„Globalno imamo na dnevnom nivou oko 3.600 zaraženih, imamo ogroman broj testiranih, oko 16.000, to je oko 22 odsto. Što se tiče Vatrenog oka, krajem jula i početkom avgusta radili smo 350 uzoraka na dnevnom nivou i pozitivnost na koronu oko 5 odsto“, izneo je Ašanin podatke.
 
„Na jučerašnji dan uradili smo preko 800 uzoraka i procenat pozitivnih je oko 30 odsto“, istakao je Ašanin.
 
Podvlači da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju najveću svest o potrebi vakcinacije, prosek je oko 50 odsto u Srbiji kao i u opštoj populaciji.
 
„U KCS je oko 65 odsto vakcinisanih, mogu da pohvalim grupu najodgovornijih koji su se odmah vakcinisanli i poslednjih desetak dana vakcinisani su i trećom dozom“, kaže on.
 
Ašanin kaže da se čeka odluka Ministarstva zdravlja o eventualnoj obaveznoj vakcinaciji.
 
Što se tiče situacije u vezi sa zdravstvenim radnicima, u pravilniku postoji da ako oni pružaju delatnost lečenja, nege, dijagnostike, ishrane u uslovima gde je povećan rizik za zaražavanje – oni moraju da se vakcinišu.
 
Kaže da je njegov lični stav da treba da se propiše ta mera.
 
Ašanin kaže da za hitne pacijente i urgentna stanja imaju razrađen sistem.
 
Podseća da KCS obezbeđuje veliku bolnicu u Batajnici i moraju da povećavaju svakodnevno broj kadrova.
 
„Imamo 272 lekara angažovana u Batajnici, 95 iz KCS a 165 je primljeno po konkursu. Imamo 444 medicinskih sestara i tehničara u Batajnici, samo 80 njih je iz drugih ustanova“, kaže on.
 
Ašanin ukazuje da je zabeleženo smanjenje kapaciteta u lečenju nekovid pacijenata za oko 30 do 40 odsto u zavisnosti o kojoj klinici se radi.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: