Slučaj Ivanović: Tužilaštvo promenilo optužnicu, odloženo ročište

Nacionalne vesti - Ponedeljak 30.12.2019 - 12:41

Pripremno ročište za suđenje optuženima u pomaganju ubistva Olivera Ivanovića odloženo je za februar sledeće godine, zbog izmenjene optužnice tužilaštva u koju osumnjičeni i njihovi braniocu nisu imali uvid.

Ročište odloženo za februar sledeće godine FOTO: Printscreen Ročište odloženo za februar sledeće godine FOTO: Printscreen
Sudija Valjon Kurtaj rekao je na početku današnje rasprave da je tužilac u petak priložo novu optužnicu sa izvesnim promenama.
 
"U petak nam je dostavljena izmenjena optužnica ali je napisana samo na albanskom jeziku. Nije bilo mogućnosti da bude prevedena na srpski. Zbog prevođenja odlažemo ročište za 11. februar u 10 časova", rekao je sudija na pripremnom ročištu.
 
Promene optužnice su, rekao je sudija, u dispozitivu i njenom obrazloženju, bez drugih detalja.
 
I pre današnjeg ročišta, iz Građanske inicijative SDP imali su zamerke i primedbe na samu optužnicu i na eventualno suđenje. To su danas i ponovili.
 
Potpredsednica Građanske inicijative SDP Ksenija Božović rekla je u obraćanju medijima da je samo potvrđeno ono što su govorili od prvog dana istrage, da je istraga traljava, da je optužnica traljava i da je ceo postupak samo jedna farsa.
 
"Nervoza kod sudije, neprofesionalno prevođenje i nikakav odgovor od Tužilaštva, pokazuju koliko je ova institucija neprofesionalna. Pozvala bih međunarodne predstavnike koji su radili na formiranju ovih institucija da se malo pozabave njihovim radom i da dođu na lice mesta da prate ovakva suđenja", rekla je Božovićeva.
 
Sud traži od Tužilaštva da što brže prevede novu optužnicu i dokaze koje poseduje i dostavi ih optuženima i njihovim braniocima.
 
Na zahtev advokata, Tužilaštvo treba da dostavi i prevedene dokaze sa kojima raspolaže protiv osumnjičenih.
 
Jedan od optuženih Nedeljko Spasojević je na današnjem ročištu zatražio da bude premešten iz zatvora kod Podujeva u protvorsku jedinicu u severnom delu Mitrovice.
 
Sudija mu je predložio da zahtev dostavi pismenim putem i da će o njemu biti raspravljano.
 
Optužnica je podignuta protiv policajaca Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića, te načelnika policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Radeta Basare i Silvane Arsović, sekretarice u stranci Olivera Ivanovića.
 
Optužnica je podignuta za više krivičnih dela kao što su učestvovanje i organizovanje kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, otkrivanje službene tajne i manipulacija dokazima.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: