Snežni kolaps u Srbiji: Bez struje 90.000 ljudi, vanredna situacija u tri opštine, u Beogradu nezapamćene scene

Nacionalne vesti - Ponedeljak 13.12.2021 - 12:26

U većem delu Srbije sneg pada od nedelje ujutru. Temperature su oko nule, zbog obilnih snežnih padavina saobraćaj je otežan, u pojedinim delovima zemlje postoje problemi sa snabdevanjem električnom energijom. U opštini Ivanjica proglašena je vandredna situacija, a na pragu da je proglasi je i opština Nova Varoš. Na beogradskim ulicama je 110 kamiona. Sve zimske službe su na terenu.

FOTO: Twitter/Screenshot FOTO: Twitter/Screenshot
Situacija u zapadnoj Srbiji se polako normalizuje. Putari su i noćas bili na terenu, čiste se saobraćajnice po prioritetima i svi glavni pravci su prohodni. Vlažan i težak sneg bez struje ostavio više hiljada potrošača. Zbog niskih temperatura tokom noći, na putevima ima i poledice. 
 
Na području Čačka, svi dalekovodi su popravljeni, tako da je rešen problem sa strujom na području Ovčara, Kablara, Ježevice, Donje i Gornje Trepče.
 
Prema podacima čačanske elktrodistribucije, još ima kvarova na niskonaponskoj mreži.
 
Teško je još u ivanjičkoj opštini. Struje jedino ima u varošici Ivanjica. Ekipe su na terenu, ali su vremenski uslovi teški - mokar i težak sneg.
 
 
Mehanizacija na terenu, uskoro uklanjanje vozila
 
Mehanizacija je na terenu i uskoro bi trebalo da počne uklanjanje vozila koje je propalo kroz kolovoz zbog kvara na cevovodu na uglu Kostolačke i Kačerske ulice, rečeno je Tanjugu u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".
 
Podsećaju da je do kvara na cevovodu došlo u ranim jutarnjim časovima i dodaju da će se odmah po uklanjanju vozila pristupiti daljoj sanaciji kvara.
 
 
Kako ističu, ekipe "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" će i pored otežanih vremenskih uslova, kvar sanirati u najkraćem mogućem roku.
 
Kroz kolovoz je propao dostavni kamion čiji je vozač, Goran Stojićević, za televiziju K1 rekao da se oseća dobro.
 
Naveo je da je uspeo da izađe iz vozila kroz suvozačeva vrata.
 
"Nogama sam dohvatao do vode, ružan osećaj, pod se procepao. To se desilo oko 3.10 sati, uspeo sam da izađem iz vozila, sav sam se tresao. Jedan dečko iz zgrade, koji je kroz prozor video šta se dešava sišao je dole i rekao da je već zvao policiju i Hitnu pomoć", kaže Stojičević.
 
 
Vanredna situacija u Lučanima, bez struje dve trećine opštine
 
Danas će sasvim sigurno na teritoriji opštine Lučani biti proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik opštine Milivoje Dolović.
 
Sva dragačevska sela su od preksinoć bez struje, a nakon što je snabdevanje na kratko stabilizovano u Kotraži i Turicama, ponovo je došlo do kvara.
 
"Od 230 trafostanica čak 160 nije pod naponom. Sedamdeset posto opštine nema struje, električnu energiju imaju samo Guča i Lučani. Bez struje je više od 4.000 ljudi. Ekipe su na terenu, zajedno sa kolegama iz Kraljeva. Sneg koji je padao je težak jugov sneg i u kratkom vremenu pala je velika količina, koja je uzrokovala lomljenje grana i rastinja pored puta, koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode", rekao je Dolović.
 
Iz Elektrodistribucije Guča javljaju da se nadaju da će tokom dana uspeti da stabilizuju snabdevanje bar u Kotraži i Turicama, a dodatna bojazan nadležnih je mogućnost da u narednih nekoliko časova visinska sela ostanu i bez vode.
 
"Popravke vršimo po prioritetima . Prioritet su trafostanice gde se nalaze pumpe koje prepumpavaju vodu iz vodosistema Rzav, kako naši korisnici ne bi ostali i bez vode u narednih nekoliko sati. Situacija je zaista alarmantna", kazao je predsednik opštine Lučani.
 
Što se tiče putne infrastrukture, svi magistralni putevi su prohodni. Neprohodan je putni pravac Glog-Gornji Dubac i Guča-Gornja Kravarica, ali do kraja dana i ti pravci biće prohodni, izjavio je Dolović.
 
 
U Novoj Varoši proglašena vanredna situacija
 
Zbog velike količine snega koji je neophodno očistiti i deponovati, u Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.
 
"Nanosi u pojedinim selima su i do metar, škole u Božetićima i Jasenovu ne rade, naša ekipe su na terenu, ali ne možemo sve da postignemo i potrebno nam je angažovanje dodatne mehanizacije" , naveo je Vasiljević.
 
 
Zbog snega problemi sa elektrosnadbevanjem u tri okruga
 
Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović rekao je danas da je zbog vremenskih uslova najteža situacija u Zlatiborskom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu gde ima, kaže, ozbiljnih problema sa elektrosnabdevanjem.
 
On je gostujući na RTS-u istakao da je najteže bilo u opštini Ivanjica, gde je proglašena vanredna situacija.
 
"Više od 90.000 potrošača nema struju. Najteže je u Zlatiborskom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, ekipe elektrodistribucije su od juče na terenu, i u toku dana uspostaviće elektromrežu na svim relacijama", istakao je Babović.
 
Babović napominje da je Sektor za vanredne situacije 8. oktobra započeo aktivnosti za pripremu zimske sezone te da su okupili resorna ministarstava i na sastanku isplanirali kako će da rade.
 
Prema njegovim rečima, proizvod tog sastanka su uočeni problemi, a odnose se na elektrosnabdevanje.
 
"Oko 90.000 potrošača nema struju isključivo zvbog težine snega, elektroprovodnici prolaze kroz bespuća, šume. Imali smo sastanke u Zlatiborskom, Kolubarskom, Borskom, Mačvanskom okrugu, pokušali smo da uvežemo ceo sistem u raskresivanju tih šumskih predela gde ima drveća", rekao je Babović.
 
Na pitanje novinara koja mesta u Srbiji treba izbegavati prilikom putovanja, Babović kaže da treba pratiti prognozu RHMZ-a i sajt "Puteva Srbije", te da je puno stabala na različitim mestima palo preko puteva.
 
Ističe da je u nedelju na terenu bilo 250 pripadnika Sektora za vanredne situacije na oko 90 vozila, te da nije bilo puno zavejanih putnika, kaže, samo sporadično.
 
"Nemamo zavejane ljude, samo neprohodne pravce ka dva sela u Gornjem Jadru, zbog snega", navodi Babović.
 
 
Voda stigla u Obrenovac, očekuje se grejanje
 
U Obrenovcu je najteža situacija, stigla je voda, deca tamo ne idu u školu, a očekujemo da TENT uspostavi grejanje tog grada, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
 
On je rekao da je noćas na teritoriji grada Beograda bačeno 900 tona soli i 400 tona mešavine soli i agregata što se radi preventivno zbog leda.
 
Naglasio je da gradske službe i preduzeća rešavaju svaku situaciju koja se prijavi i to u najkraćem roku.
 
 
Ekipe na terenu, struja svima najkasnije za dva dana
 
Zbog velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji cele Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava ostao bez struje, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva.
 
Ministarka je, sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, danas obišla Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu gde je takođe došlo do zastoja u proizvodnji električne energije.
 
Posle obilaska, Mihajlovićeva je rekla da su i dalje najveći problemi na teritoriji Šapca, Loznice, Užica, Čačka i Kraljeva.
 
"Ekipe su na terenu sve vreme. Radi se u otežanim uslovima. Ali očekujemo da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva", rekla je ona.
 
Istakla je da je 2.200 trafo stanica na distributivnoj mreži van napona.
 
Grčić je rekao da je do kvara na bloku A TENT-a došlo zbog lošeg kvaliteta uglja koji je dodatno bio natopljen snegom, te da se sada intenzivno radi na dopremanju novog uglja kako bi kvar najpre na bloku A2 bio rešen.
 
On očekuje da će Obrenovčani dobiti grejanje najkasnije posle podneva.
 
 
Elektrodistribucija: Radi se na saniranju kvarova na strujnim mrežama
 
Posao na otklanjanju kvarova na elektrodistributivnim mrežama biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom, saopštavaju iz Elektrodistribucije Srbije.
 
Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije danonoćno su angažovane na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije.
 
Tokom protekle noći, ekipe Elektrodistribucije Srbije su u teškim uslovima, radile na saniranju kvarova i štete na elektrodistributivnoj mreži širom Srbije.
 
U saopštenju se navodi da je otklanjanje kvarova otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima.
 
Elektrodistribucija Srbije uputila je apel na komunalna preduzeća u okviru lokalnih samouprava, da obezbede prohodnost lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, kako bi ekipe mogle da priđu lokacijama na kojima se desila šteta i saniraju kvarove na distributivnoj mreži u najkraćem mogućem roku.
 
 
U Beogradu palo više od 300 stabala
 
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je u Beogradu na terenu 110 vozila Beograd-puta, 90 velikih kamiona i 20 manjih, kao i 15 mašina za utovarivanje soli, ali da su padavine za jedan i po dan ekvivalentne mesečnim, zbog čega je velik broj radnika 24 sata angažovan na terenu.
 
Zbog teškog snega oboren je velik broj stabala i bandera. Do noćas u 24 sata Zelenilo je intervenisalo 205 puta, a danas je čak 505 zahteva, rekao je Vesić za TV Pink.
 
Prema njegovim rečima, palo je više od 300 stabala u gradu, 41 bandera javne rasvete, EDB, Telekoma i drugih, što se nikada nije dogodilo.
 
Od jutros je bilo skraćeno devet gradskih linija i 13 prigradskih linija, a da su dve linije u međuvremenu puštene. Trenutno imamo 524 linije koje funkcionišu besprekorno, a na njima saobraća 1.379 vozila javnog prevoza, rekao je Vesić.
 
On je precizirao da je najteža situacija trenutno u Obrenovcu, gde je otkazan odlazak dece u škole jer nema grejanja.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: