SNS hoće da se obaveže da neće zloupotrebljavati javne resurse

Nacionalne vesti - Subota 21.09.2019 - 13:14

Srpska napredna stranka spremna je da se obaveže da će tokom predstojeće izborne kampanje biti zabranjena zloupotreba javnih resursa, odnosno da javni skupovi i događaji neće biti korišćeni „zarad promocije ili osporavanja bilo koje političke opcije ili političkog stava“, da sredi biračke spiskove, kao i da unapredi rad Republičke izborne komisije, navodi se u dokumentu u koji je imao uvid dnevni list Danas..

Funkcioneri vladajuće stranke predložili paket mera FOTO: D. Ristić/OK Radio Funkcioneri vladajuće stranke predložili paket mera FOTO: D. Ristić/OK Radio
Funkcioneri vladajuće stranke predložili su takve mere 19. septembra na okruglom stolu o izbornim uslovima, održanom na Fakultetu političkih nauka. Član predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je da se ne radi o „konačnom predlogu“ i najavio da će krajnja verzija biti završena u ponedeljak, nakon usaglašavanja sa koalicionim partnerima.
 
Dokument u koji je Danas imao uvid ima pet strana i u njemu se napominje da su uzete u obzir preporuke Crte, „kao najkonkretnije, jer se kroz njih prožimaju preporuke“ ostalih organizacija, uključujući OEBS-ODIHR, Transparentnost Srbije, Cesid… Kada je reč o sprečavanju takozvane „funkcionerske kampanje“, između ostalog, predlaže se:
 
– zabrana obavljanja političkih aktivnosti u toku radnog vremena tokom trajanja kampanje;
 
– predočavanje u kom svojstvu javni funkcioner nastupa, da li iznosi stav stranke ili izborne liste ili državnog organa;
 
– ukazivanje koje ponašanje povlači prekršajnu odgovornost u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i težu povredu dužnosti iz radnog odnosa u smislu Zakona o državnim službenicima;
 
– Vlada bi se obavezala da u roku od sedam dana donese zaključke kojima će regulisati navedene predloge.
 
Druga grupa predloga odnosi se na mere koje se tiču biračkog spiska i to su preporuke Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Na listi mera nalaze se:
 
– obuka matičara, i njihovih pomoćnika i referenata, koju bi sprovelo Ministarstvo, a u vezi sa primenom Zakona o jedinstvenom biračkom spisku;
 
– preporučuje se da Ministarstvo Upravnom inspektoratu naloži da izvrši nadzore nad primenom propisa kojima se uređuje Jedinstveni birački spisak;
 
– Ministarstvo bi trebalo da na zvaničnom internet sajtu uspostavi posebnu stranicu, u okviru koje će biti dostupne sve relevantne informacije koje se odnose na vođenje i ažuriranje jedinstvenog biračkog spiska;
 
– obavezuje se Vlada da obezbedi sprovođenje zaključaka koje treba da ostvari Ministarstvo, najdalje u roku od 60 dana;
 
– formiranje radne grupe za verifikaciju jedinstvenog boračkog spiska, sa rokom za izvršenje zadataka do 31. decembra.
 
Treća grupa predloga su preporuke u vezi sa Republičkom izbornom komisijom. Između ostalog, predlaže se RIK-u da izda Uputstvo o sprovođenju izbora za narodne poslanike, kojem bi se unapredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora, da do raspisivanja izbora RIK organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora, kao i da RIK propiše odredbe kojima bi se „bliže uredilo“ praćenje rada organa za sprovođenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača.
 
U dokumentu se napominje i da „postoji i spremnost da se podrži ubrzani izbor nedostajućih članova Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u skladu sa važećim zakonskim propisima“. Kako se ističe:
 
– Vlada će predložiti Narodnoj skupštini kandidate za Nadzorni odbor, koji će u skladu sa zakonom, između ostalog, bavio ponašanjem štampanih i onlajn medija.
 
Takođe, SNS je spremna da „prihvati preporuku koja se odnosi na omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska i provere da li je neko glasao umesto njih“, te preporuku „koja podrazumeva edukativnu kampanju za građane o izbornim pravima i procedurama“.
 
Sprečavanje pritisaka na zaposlene
 
Predložena je i dopuna Zakona o javnim preduzećima, kako bi se: „zabranile sve vrste pritisaka na zaposlene u javnim preduzećima i javnoj upravi, u vezi sa podrškom političkim partijama ili kandidatima na izborima“. Kako se napominje, vodiće se računa šta se podrazumeva pod „pritiskom“.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: