ŠOK SKOK CENA: Poskupeli meso i brašno, gorivo u najavi

Nacionalne vesti - Utorak 12.10.2021 - 12:41

Poskupljenje bukvalno svega postalo je javna tema zbog koje se u Srbiji povlače i prve monetarne mere, ali tema i o kojoj se priča kao trendu sa kojim se moramo suočiti i, što je još gore, trend sa kojim se očigledno moramo i pomiriti jer se poskupljenja najavljuju i za 2022. godinu.

FOTO: G. Mitić/OK Radio FOTO: G. Mitić/OK Radio
Tema je i to da li nam se ponovo isplati da idemo put Mađarske po hranu i garderobu ili put Republike Srpske po gorivo, gume, higijenu i slične potrepštine...
 
Na kraju, tema je i ono o čemu se u poslednje vreme takođe počelo pričati, a od čega i mnogi već strahuju - hoćemo li ponovo viđati redove i navalu na hranu jer su poskupljenja postala toliko očigledna da se o njima i sve više javno priča, ali i reaguje od strane visokih državnih institucija.
 
Istina jeste da poskupljenja nikako nisu samo domaći trend, i da imaju uporište u globalnim kretanjima. 
 
Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu samo u julu ove godine hrana je bila za 31 odsto skuplja nego u istom mesecu prošle.
 
Stručnjaci najavljuju dalji skok cena nafte na berzama, a u Srbiji je dizel na pumpama dostigao cenu od 165 dinara za litar, benzin 161, a TNG gas 92 dinara.
 
Poskupljenje goriva utiče i na poskupljenje trasnporta, ali i sirovina, a to onda znači i prelivanje na cene svega ostalog - od hrane do raznih materijala, pa na kraju i kvadrata nekretnina.
 
Kada je hrana u pitanju, poskupljenja se ovih dana najčešće vezuju za ulje koje se prodaje i za 225 dinara za litar ili za junetinu koja ide i do 950 dinara za kilogram.
 
Međutim, poskupljuju i mnogi drugi proizvodei: delikates, toalet papir, brašno tip 400 bilo je 65 dinara, sad je 74, imamo i veće cene šećera, sokova...
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: