Srbija glasa na prvim izborima u Evropi u toku pandemije korona virusa, deo opozicije bojkotuje

Nacionalne vesti - Nedelja 21.06.2020 - 08:16

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, prvi u Evropi otkako je svet zahvatila epidemija virusa korona.

Nešto više od 6.5 miliona birača ima priliku da glasa FOTO: D. Ristić/OK Radio Nešto više od 6.5 miliona birača ima priliku da glasa FOTO: D. Ristić/OK Radio
Biračka mesta, njih 8.433, otvorena su u sedam ujutru, a biće zatvorena u 20 časova, kada se završava i izborna tišina.
 
Nešto više od 6.5 miliona birača ima priliku da glasa za 250 poslanika Narodne skupštine čiji mandat traje četiri godine.
 
Na listiću je ukupno 21 partija i koalicija. 
 
Današnje izbore bojkotuje deo opozicionih stranaka okupljenih oko Saveza za Srbiju u kojem se nalaze Stranka slobode i pravde, pokret Dveri i Narodna stranka.
 
Kao razloge za bojkot ono su naveli „loše izborne uslova u kojima građani nemaju mogućnost da budu informisani i da glasaju slobodno i bez pritisaka."
 
Pored toga, opozicione partije koje bojkotuju izbore navode da izlazak na glasanje u ovom trenutku predstavlja zdravstveni rizik za birače.
 
U februaru 2020, cenzus za ulazak u parlament snižen je sa pet na tri odsto, osim za stranke nacionalnih manjina.
 
Kako je najavljeno, izbori bi trebalo da budu održani i na 90 biračkih mesta na Kosovu.
BBC ,OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: