Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju EU – zbog čega nisu otvorena

Nacionalne vesti - Nedelja 20.09.2020 - 12:11

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u EU. Istakla je i da Srbija vodi pregovore po najtežim kriterijumima.

Otvoreno 18 poglavlja, privremeno zatvorena dva Otvoreno 18 poglavlja, privremeno zatvorena dva
Jadranka Joksimović je rekla da proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan i da ga je teško posmatrati samo sa stanovištva onoga šta je Srbija radila, već i od onoga šta se dešava sa politikom proširenja, ali i sa samom Evropskom unijom.
 
"Ja vrlo često čujem kritike od onih koji su dugo zagovarali proces evrointegracija, ali ja nisam kupac za takve priče iz razloga što znam kakva je bila i gde je bila startna pozicija Srbije kada smo krenuli u pregovore 2014. godine", rekla je Jadranka Joksimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.
 
Dodala je da zemlja koja pristupa Evropskoj uniji ne treba da ispunjava samo političke, već i ekonomske kriterijume, a da je Srbija na početku pregovora imala "ekonomske razvaline".
 
Ministarka je navela da do 2014. godine nije započeto rešavanje "kosovskog problema", što je, kako je navela, uvek bilo politički zahtev za Srbiju, ali i da dotad nisu otpočele reforme pravosuđa i borba protiv korupcije.
 
Otvoreno 18 poglavlja, privremeno zatvorena dva 
 
Srbija je dosad otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva. Joksimovićeva je navela da smatra da je učinak trebalo da bude veći, ali da je na učinak uticalo i ono što se dešavalo u Evropskoj uniji – migracije, ekonomski problemi, zamor od proširenja.
 
Jedan od razloga je, kako je navela Joksimovićeva, činjenica da brojne države koje su u međuvremenu ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljavale kriterijume. 
 
"Neke od njih koje su postale članice EU u poslednjih desetak godina, kada su okolnosti za proširenje bile mnogo povoljnije i kada je EU imala apetit za proširenje, nisu bile u ovoj naprednoj fazi u kojoj je Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, ali da je danas članica ne bi bila ni najsiromašnija, niti bismo imali najveće probleme koji se tiču političkih kriterijuma i vladavine prava", kazala je Jadranka Joksimović.
 
Ministarka za evropske integracije navela je da su spremne pregovaračke pozicije za otvaranje pet poglavlja i da u junu nismo otvorili nijedno poglavlje.
 
U pitanju su, kako je istakla Joksimovićeva, poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, transporta, transevropskih mreža i klimatskih promena i zaštite životne sredine.
 
"Mi smo sve uradili u proceduralnom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje", kazala je ministarka i istakla da Srbija pregovara po najtežoj metodologiji.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: