"Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko NE BI VOLEO DA USPE"

Nacionalne vesti - Četvrtak 28.04.2022 - 12:57

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kaže visoka zvaničnica Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, dodajući da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji.

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav
Donfrid ocenjuje kao veoma važno za priključivanje Srbije EU i to što je naša zemlja glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu za UN za ljudska prava. 
 
 - Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama -rekla je Donfrid za "Politiku", ističući da je pitanje sankcija "nesumnjivo na stolu" pred Srbijom.
 
Kada je reč o srpskoj ekonomiji, Donfrid je zaključila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU. 
 
 Smatra da je spoljnopolitički interes Srbije pridruživanje EU, te dodaje da SAD podržavaju taj proces.
 
- Ako pogledate američke programe u Srbiji, bez obzira na to da li je reč o borbi protiv korupcije, slobodi medija ili vladavini prava, sve to pomaže Srbiji da uđe u EU. Na Srbiji je da odluči gde joj leže spoljnopolitički interesi i da teži tom cilju - kazala je ona. 
 
 "Vučić vidi budućnost Srbije u EU"
 
Na pitanje da li je zadovljna onim što je čula na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Donfrid je pozitivno ocenila stav predsednika zemlje, i naglasila je da je Vučić veoma jasan u vezi sa tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU.
 
Osvrnula se i na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da SAD žele da suzbiju ruski i kineski interes u Srbiji, i kazala da njena zemlja veruje da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, bilo da je to članstvo sa EU ili NATO.
 
- Vidimo i strateško partnerstvo Rusije i Kine. To je nesumnjivo kontekst u kojem je ambasador Hil govorio o Srbiji, koja treba da odluči kakva će njena spoljna i sigurnosna uloga biti. Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe - poručila je zvaničnica Stejt departmenta. 
 
 Sveobuhvatan sporazum Beograda i Prištine
 
Kada je u pitanju situacija na KiM, Donfrid je istakla da je veoma važno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i reše odnos.
 
Prema njenim rečima, SAD podržavaju dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje. 
 
 Ukazala je na to da je, prilikom boravka na Kosovu, uvidela da postoji spremnost za taj dijalog, kao i da je o tome razgovarala sa predsednikom i premijerkom Srbije i izrazila nadu da će se na tom planu napredovati.
 
- To je upravo napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji će normalizovati odnose, s fokusom na međusobno priznanje - navela je ona.
 
Tvrdi da je i od predsednika i premijerke Srbije čula da su spremni da se uključe u taj dijalog. 
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: