Srbija na putu ka EU – izazovi u 2020. godini

Nacionalne vesti - Petak 20.12.2019 - 11:57

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao za RTS da su novi sastavi Evropske komisije i Evropskog parlamenta angažovani kada je reč o Zapadnom Balkanu, a posebno kada je reč o Srbiji. Ističe da je potrebno sprovesti ekonomske reforme za još veći privredni rast, da će predstojeći izbori biti test, ali i da dijalog Beograda i Prištine uskoro mora da se nastavi.

Fabrici: Dijalog sa Prištinom mora da se nastavi uskoro FOTO: D. Ristić/OK Radio Fabrici: Dijalog sa Prištinom mora da se nastavi uskoro FOTO: D. Ristić/OK Radio
Sem Fabrici je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da je pre desetak dana otvoreno novo poglavlje u pregovorima Srbije i EU. Smatra da bi 2020. godinu trebalo posmatrati optimistično i uz posvećenost.
 
Ukazuje da je pitanje otvaranja poglavlja povezano s reformama i da što se više one realizuju, to će više poglavlja biti otvoreno.
 
Fabrici navodi da je do sada otvoreno 18 poglavlja, što je više od polovine, ali poručuje da je bitno i da se ona zatvore i da je put pred Srbijom veoma jasan.
 
Na pitanje o inicijativi poznatoj kao "mali Šengen", Fabrici je rekao da EU podržava regionalnu saradnju i da je u tom pogledu donirala skoro 100 miliona evra kroz instrumente kao što su Cefta i Transportna zajednica.
 
"Što više akteri rade na četiri slobode – kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, to će biti lakše regionu da se integriše u EU", rekao je Fabrici i dodao da će sledeće godine biti održan samit EU–Zapadni Balkan u Zagrebu.
 
Govoreći o ekomoniji, Fabrici je rekao da 65 odsto srpske trgovine ide u EU, ali da postoje oblasti na kojima mora da se radi. Naveo je vladavinu prava, reformu pravosuđa, slobodu medija i izražavanja i borbu protiv korupcije.
 
Smatra i da je pitanje životne sredine velika oblast na kojoj mora više da se radi.
 
Fabrici je rekao da je Evropska komisija prošle nedelje pokrenula takozvani "zeleni dogovor", u nadi da će Evropa postati potpuno neutralna sa stanovišta emisije do 2050. godine. Kaže da se nada da će i Zapadni Balkan biti deo toga.
 
Gde je ostvaren napredak a šta se Srbiji zamera
 
Kada je reč o neformalnom izveštaju EK o vladavini prava i medijima, Fabrici je naveo da se dvaput godišnje radi procena stanja. Kaže da je u nekim oblastima postignut napredak, kao što su pitanja azila i saradnja između policija.
 
Ipak, ističe da su ustavne reforme u oblasti pravosuđa blokirane i da se nada da će nova medijska strategija doneti novo okruženje, kao i da će uslediti jača borba protiv korupcije.
 
Na pitanje o blokadi RTS-a, Fabrici je rekao da je stanovište EU da sloboda protesta mora da se poštuje dok god je protest miran, ali i da novinari treba da budu u položaju da slobodno rade i da ne bi trebalo da budu pritisnuti ni sa jedne strane.
 
Fabrici je komentarisao i najave bojkota predstojećih izbora. U tom svetlu je podsetio da je u maju objavljen izveštaj o stanju demokratije u parlamentu i da je pružen niz preporuka, kao što su smanjenje broja zakona koji se usvajaju po hitnom postupku i rešavanje problema sa prevelikim brojem amandmana.
 
"Mislim da je u prethodnih nekoliko meseci bolja praksa uvedena u skupštinu", naveo je Fabrici.
 
Rekao je i da je pokrenut dijalog između vlasti i opozicije, i da su održane tri runde. Kaže da je situacija bolja nego što je bila, ali da će biti još bolja ako se ispoštuju dogovori.
 
Fabrici je istakao da je potrebno jačati institucije kao što su REM i Agencija za borbu protiv korupcije.
 
Takođe je naveo da bi pristup medijima tokom kampanje morao da bude pod jednakim uslovima za sve učesnike na izborima.
 
Šef delegacije EU kaže da je dogovoreno ukupno 18 mera i da se nada da će one biti realizovane.
 
Prema mišljenju Sema Fabricija, ekonomski rast u Srbiji može biti i veći, uz sve reforme koje predlaže EK i mogao bi da bude smanjen jaz koji postoji između Srbije i EU.  
 
Na pitanje o izazovima koji su pred Srbijom, Fabrici je ukazao da će izbori biti jedan test, ali je dodao i da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi uskoro.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: