Srbija: Novozaraženih 102, četvoro preminulih

Nacionalne vesti - Nedelja 03.05.2020 - 15:30

U Srbiji je u poslednja 24 časa otkriveno još 102 slučaja koronavirusa.

Broj zaraženih u Srbiji je 9.464 osoba FOTO: Getty Images Broj zaraženih u Srbiji je 9.464 osoba FOTO: Getty Images
Broj zaraženih u Srbiji je na 3. maj 9,464 osoba.
 
Na bolničkom lečenju je 2.116 osoba, a na respiratorima 54.
 
U Srbiji je u poslednja 24 časa umrlo četiri osobe od posledica zaraze koronavirusom, time se broj žrtava u Srbiji popeo na 193.
 
Stopa smrtnosti danas iznosi 2,04 odsto.
 
Broj zaraženih medicinskih radnika u Srbiji je 450, od toga polovina je hospitalizovana, a ostali se nalaze u izolaciji.
 
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović kazao je da su brojevi dobri i zadovoljavaju, ako se ovakav trend nastavi u naredne dve nedelje, možemo se nadati ukidanju mera.
 
"Najznačajnije je socijalno distanciranje, da ne bismo ušli u trend ponovnog rasta zaraženih", rekao je on.
 
Na pitanje kada će biti ukinut policijski čas, Stevanović je rekao da će to biti epidemiološka procena.
 
"Potrebno je da još nekoliko dana imamo ovakav broj da zaraženih bude manje od 5 odsto", zaključio je on.
 
Stevanović je rekao da je virus ušao jedino u Zabelu od institucija zatvorskog tipa, a na Klinici za infektivne bolesti se nalazi tri zatvorenika koji imaju upalu pluća, ali su dobrog opšteg stanja.
 
Većina pacijenata koji se sada javljaju su sa lakčom kliničkom slikom, a oni koji su na raspratorima su na mehaničkoj ventilaciji duže od 2 nedelje, rekao je Stevanović.
 
"Najveći broj osoba koje stignu do repsiratora su u starije životne dobi. Većina su iz gerontoloških centara i prosečno imaju više od 80 godina", rekao je on.
 
Govoreći o najavljenom testiranju kolektivnog imuniteta na koronavirus koje počinje sutra, Stevanović je rekao da se radi o reprezentativnom uzorku od 7.000 osoba, ali će se kasnije raditi i na lokalnom nivou.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: