SRBIJA PRODALA 3 AMBASADE Odalović: Luksuzna rezidencija na Petoj aveniji u Njujorku preskupo nas košta

Nacionalne vesti - Nedelja 14.07.2019 - 15:17

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je, govoreći o podeli imovine diplomatskih predstavništava bivše SFRJ širom sveta, objasnio šta je pripalo Srbiji, šta je podeljeno sa drugim državama, a koja pitanja su ostala nerešena.

40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije FOTO: D. Ristić/OK Radio 40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije FOTO: D. Ristić/OK Radio
Početkom meseca u Beogradu je održan sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije).
 
RTS navodi da je ovaj sastanak, održan nakon više od sedam godina, završen konkretnim odlukama.
 
Odalović je u Jutarnjem programu RTS rekao da su Srbiji pripali objekti u Frankfurtu, Ženevi i još rezidencija u Harareu.
 
"Kada je reč o Frankfurtu, 70-tih godina je potpisan sporazum o doživotnom izdržavanju vlasnice, baka je živela do ove godine, mi smo to uredno plaćali. Mi to nismo odmah nasledili kada je umrla i sada smo morali da dobijemo odluku sukcesora da je to naše", ispričao je Odalović.
 
Identifikovana su dva objekta u Draču i Tirani, a Odalović kaže da se trenutno tamo vodi spor s Albanijom, ali je po njegovoj oceni nesporno da pripadaju Srbiji.
 
"Tri objekta su već prodata i oko 40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije", kazao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
 
On je naveo da će se dalje raditi na rešavanju pitanja rezidencije u Njujorku na Petoj aveniji, čije održavanje mnogo košta. Takođe, nerešeno je ostalo i pitanje objekta u Bernu.
 
"To su dva najteža pitanja, prodaja dva objekta koja imaju veliku vrednost, 40 miliona za Njujork i desetak miliona za Bern. To je za nas veliki teret. Mi držimo komplekse u kojima imamo po 2.500 kvadrata, a imamo malo ljudi, a ne možemo da investiramo jer nisu naši", naglasio je Odalović.
 
Tokom sastanka komiteta utvrđeno je da nama nikad nisu pripadali objekti u Kanberi i Tunisu, već su upisani sa neproverenim imovinsko-pravnim statusom.
 
Odalović je dodao u vlasništvu Srbije nisu ni objekti u Kopenhagenu i Varšavi.
 
"Dobili smo notu da moramo da napustimo i objekat u Adis Abebi, jer objekat nije naš, ali smo sa dva neka sastanka uspeli to da zaustavimo", naveo je Odalović.
 
Kada je reč o objektu u Braziliji, generalni sekretar MSP dodaje da će se izvršiti fizička podela.
 
"Srbiji je pripao centralni deo rezidencije i oko hektar zemljišta. Dalje će se deliti i objekti u Nju Delhiju, Moskvi, koja je posebna zbog razmene zemljišta, imamo dva moguća modela", naglasio je Odalović.
 
Izvršena je podela objekta u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je objekat u Atini podeljen sa Severnom Makedonijom.
 
"Moramo da rešimo pitanja u Africi i Aziji, jer tamo sukcesori ne pokazuju interesovanje, U svakom slučaju i na tome radimo zajedno. Nadamo se da će u Beogradu biti sledeći sastanak. Mislim da sada imamo šanse da ovo rešimo u neko dogledno vreme", naveo je Odalović.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: