Srbija ušla u šestu nedelju epidemije: Više testova uz pomoć robota

Nacionalne vesti - Ponedeljak 13.04.2020 - 12:15

Srbija se nalazi u šestoj nedelji epidemije koronavirusa koji je do sada odneo 80 života, a registrovano je ukupno 3.630 slučajeva.

Do sada je registrovano 3.630 obolelih od Kovida-19 FOTO: Flickr Do sada je registrovano 3.630 obolelih od Kovida-19 FOTO: Flickr
Mere za sprečavanje širenja zaraze daju rezultate i u poslednjim danima epidemiološka kriva je zaravnjena, ali stručnjaci apeluju da ne sme doći do opuštanja
 
Jutros je završen trodnevni policijski čas koji je trajao punih 60 sati.
 
U našoj zemlji do sada je registrovano 3.630 obolelih od Kovida-19, pošto je u nedelju potvrđeno još 250 slučajeva, a šest osoba je izgubilo život.
 
Na konferenciji za medije saopšteno je da je koronavirus prisutan u skoro u svim gradovima, kao i da je aktivan nadzor za sprečavanje širenja bolesti.
 
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici dobila je robota za analize uzoraka na koronavirus što će povećati kapacitete testiranja za 30 odsto, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Kapaciteti sa sadašnjih 900 biće povećani na 1.200 dnevno, navode u tom Ministarstvu.
 
Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević, kaže za RTS da je promenljivo stanje pacijenata koji se leče na Infektivnoj klinici i Klinici za plućne bolesti, ali da su u poboljšanju oni koji se nalaze u jedinicama intenzivne nege.
 
"Neke smo odvojili od ventilatora. Generalno rečeno, pacijenti su u poboljšanju, ovi koji se nalaze u jedinicama intenzivnog lečenja, jer tu rade multidisciplinarni timovi", rekao je Lađević.
 
Najveći broj pacijenata, navodi, ima pridružene bolesti, ili respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, kao i gojaznost.
 
"Najizraženija populacija je između 50. i 65. godine. Možda tri četvrtine su muškarci", istakao je Lađević.
 
Doktora Darija Kisić Tepavčević je predložila da autističnu decu treba prošetati i tokom perioda kada je zabranjeno kretanje.
 
Ona je gostujući u Dnevniku RTS-a istakla da brojevi, koji su bili uravnoteženi u prethodnoj sedmici, pokazuju da struka zna šta radi.
 
Takođe, od ponedeljka banje primaju medicinare, policajce i vojnike sa lakšim simptomima na lečenje.
 
Od danas privrednici mogu da se prijave za program ekonomskih mera za smanjenje negativnih posledica epidemije. Zainteresovani mogu da se prijave kroz poresku prijavu i da im se početkom maja isplati prvi minimalac.
 
Pomoć neće dobiti oni koji su otpustili više od 10 odsto radnika.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: