Srbiji potreban zakon o radu usklađen sa standardima EU i Međunarodne organizacije rada

Nacionalne vesti - Subota 30.04.2022 - 16:55

Fondacija Centar za demokratiju ocenila je danas da je Srbiji potreban kvalitetan normativnopravni okvir u oblasti radnih prava, a pre svega donošenje novog zakona o radu koji će, kako je navela, biti u skladu sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada.

Loša situacija u oblasti radnih prava Loša situacija u oblasti radnih prava

Fondacija je u saopštenju povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada ocenila da veliki broj radnika u Srbiji dočekuje taj praznik "u atmosferi nesigurnog zaposlenja, rizika od siromaštva, minimalne zarade koja nije dovoljna za minimalnu potrošačku korpu, nedovoljne zaštite radnih prava i bezbednosti i zdravlja na radu, neuređenosti novih oblika rada".

Iz Fondacije su upozorili da je u januaru minimalna zarada iznosila 33.805 dinara, minimalna potrošačka korpa 41.758 dinara, a prosečna 80.891 dinar, kao i da je po podacima Ankete o radnoj snazi, u četvrtom kvartalu 2021. godine 503.300 radnika u Srbiji bilo privremeno zaposleno.

"Među registrovano zaposlenima u februaru 2022. njih 60.000 je angažovano van radnog odnosa što znači da ne ostvaruju niz individualnih prava, poput prava na minimalnu zaradu, na ograničeno radno vreme, odmor i plaćeno bolovanje, niti kolektivna prava poput članstva u sindikatu", stoji u saopštenju.

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: