Srpska lista pobedila na izborima u sve četiri opštine na severu Kosova

Nacionalne vesti - Ponedeljak 20.05.2019 - 11:51

Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova, podaci su Koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu“.

Ostvaren bolji rezultat nego 2017. godne FOTO: D. Ristić/OK Radio Ostvaren bolji rezultat nego 2017. godne FOTO: D. Ristić/OK Radio
Demokratija na delu u 21 čas je na konferenciji za medije objavila preliminarne rezultate vanrednih izbora na severu Kosova za sve četiri opštine.
 
Prema njihovim podacima u Severnoj Mitrovici Srpska lista, Goran Rakić osvojila je 95.2 odsto, Demokratska stranka Kosova, Gondže Čauši sa 3.1 odsto,Pokret Samoopredeljenje, Erden Atić 1.6 odsto. U Zubinom Potoku, Srpska lista, Srđan Vulović 94.1 odsto,Demokratska stranka Kosova, Hisen Mehmeti 3.1 odsto, Pokret Samoopredeljenje, Liridona Kahrimani 2.8 odsto. Leposavić,Srpska lista, Zoran Todić 96.4 odsto,Demokratska stranka Kosova, Šaćir Hetemi 2.1 odsto, Pokret samoopredeljenje, Fisnik Veselji (1.5 odsto). Zvečan, Srpska lista, Vučina Janković 96.4 odsto, Pokret samoopredeljenje, Avdi Peci (2.2 odsto, Demokratska stranka Kosova, Iljir Peci 1.4 odsto.
 
Iz Srpske liste su nezvanično saopštili da su njihovi kandidati pobedili na izborima za gradonačelnike, čime je, kako kažu, potvrđena politika privrženosti i odanosti srpskog naroda državi Srbiji.
 
Sva biračka mesta zatvorena su u 19.00 časova, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji u kojoj navode da će prve preliminarne rezultate moći da saopšte oko 22.00 časa.
 
Portparol Kosovske policijske službe za region Sever Kosova Branislav Radović rekao je Srni da tokom izbornog dana nije bilo incidenata, niti je zabeležen bilo kakav događaj koji je mogao da ugrozi bezbednost birača.
 
„Nije bilo incidenata, pa policija ni u jednom slučaju nije intervenisala“, kaže Radović.
 
Biračke centre u ovoj opštini u popodnevnim satima obišli su šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i šef misije OEBS-a Jan Bratu. Istaknuto je da nisu zabeležene veće nepravilnosti, sem nerevidiranih biračkih spiskova, duplo glasanje i pokušaja glasanja sa srpskim ličnim kartama, prenosi RTK2.
 
„Kao što znate misija OEBS-a nema izvršnu funkciju, tu smo da podržimo i pomognemo CIK-u. Prema dosadašnjim izveštajima koje imamo sve je u redu. Nemamo većih problema, do sada je bilo par sitnih stvari ali ništa u velikom obimu“, rekao je Bratu.
 
„Na Kosovu će biti još izbora, tako da što pre se ljudi organizuju i podrže nas u ovoj inicijativi, bićemo uspešni. Zato sam danas ovde, želim da vidim taj proces i mnogo sam više uverena da smo na pravoj strani sa jačanjem ovog procesa. Veoma smo angažovani sa lokalnom samoupravom, imamo veliki broj projekata, imamo fond za razvoj koji je posvećen ovom delu Kosova, tako da se nadam da ćemo imati dovoljno vremena da radimo zajedno“, istakla je Apostolova.
 
Prvi birači glasali su odmah po otvaranju biračkih centara, glasali su i kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice. Goran Rakić ispred Srpske liste na biračko mesto došao je u pratnji pristalica i simatizera ove stranke.
 
„Obavili smo svoju građansku dužnost, kao što i sami možete videti građani Mitrovice su ozbiljno shvatili važnost ovih, ne samo lokalnih izbora, već bukvalno referenduma, nama koji živimo ovde on znači opstanak i ostanak na ovim prostorima“, naglasio je Rakić.
 
Nešto kasnije glasali su i kandidati iz albanskih partija.
 
„Ja samo hoću da kažem svim građanima da izađu na glasanje, da promenimo stvari, da promenimo naš život“, rekao je Erden Atić iz Samoopredeljenja.
 
„Pozivam građane da izađu i glasaju u fer i demokratskoj atmosferi .Oni su ti koji će odlučiti. Gondže Čauši iz DPK.
 
Izborni proces pratili su domaći i posmatrači  OEBS-a, a biračke centre obezbeđivali su pripadnici Policije Kosova.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: