Šta svetski i regionalni mediji pišu o poseti Putina Srbiji

Nacionalne vesti - Petak 18.01.2019 - 10:51

Ruske državne televizije veoma opširno su danas izveštavale o poseti predsednika Vladimira Putina Srbiji, i to je bila udarna vest.

"Raskošna" dobrodošlica za Putina FOTO: Reuters
"Rusija 24" imala je direktna uključenja sa svih događaja gde su bile prisutne kamere.
 
U izveštaju TV Rusija, koji je trajao devet minuta i 50 sekundi, rečeno je da je na ulicama desetine hiljada ljudi koji su izašli da pozdrave Putina. 
 
"Jedan od glavnih sporazuma te posete je sporazum vredan deset miliona evra, što samo delimično odražava odnose Rusije i Srbije", rečeno je u najavi te reportaže. 
 
U direktnom uključenju ispred Hrama Svetog Save izveštač televizije je naveo da je okupljeno "više desetina hiljada ljudi" iz raznih krajeva Srbije. 
 
"Oni su došli da pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina, on je danas ovde najpopularniji strani političar", naveo je izveštač, dodajući da su "svi veoma zahvalni Rusiji za podršku koju Rusija pruža Srbiji". 
 
Ruska televizija Rosija 24 objavila je i snimak rekacije roditelja i ćerke Aleksandra Vučića na trenutak uručivanja ordena Aleksandar Nevski. 
 
Oni su pratili dodelu preko televizije, izvestila je Rosija 24, uz komentar da je Anđelko Vučić "pustio suzu" videvši kako njegovom sinu Putin kači orden. Voditelj je napomenuo i da je Vučićev otac u prošlosti hteo da se preseli u Rusiju. 
 
Izveštaj ruske Prve TV Rusije o poseti Putina bio je takođe prvi u udarnom dnevniku, trajao je više od osam minuta, uz komentar u najavi "Bratstvo zauvek". 
 
Ruski predsednik Vladimir Putin dočekan je u Beogradu s crvenim tepihom i uz pune vojne počasti, prenosi BBC. 
 
U izveštaju o Putinovoj poseti se ističe da je on u Srbiju doputovao na čelu moćne delegacije s ciljem da "zacementira veze sa zemljom koja teži da se pridruži EU". 
 
Iako je Srbija kandidat za pridruživanje EU, ova zemlja ostaje bliska saveznica Moskve, zaključuje BBC. 
 
Britanski medijski servis izvestio je i da je ruski lider odlikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog, a da je Vučić ruskom lideru poklonio štene šarplaninca. 
 
BBC, takođe, prenosi da je predsednik Vučič pozdravio rastuće partnerstvo dve zemlje i izrazio uverenje da se može unaprediti i bilateralna trgovina. 
 
Britanski servis ukazuje da je 7.000 policajaca danas raspoređeno u Beogradu povodom kratke Putinove posete, kao i da se veliki broj građana okupio ispred Hrama Svetog Save, koji će ruski predsednik večeras posetiti. 
 
Britanski servis je ranije danas, uoči Putinove posete Beogradu, pisao da ruski predsednik upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema "raskošnu dobrodošlicu". 
 
Zapadni mediji ocenjuju da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu organizovan raskošan doček u Srbiji koja pokušava da se približi Evropskoj uniji. 
 
Agencija Asošiejted pres navodi da je ruski predsednik raskošno dočekan u Beogradu kako bi pokazao podršku srpskom "populističkom lideru i njegovoj promoskovskoj politici". 
 
"Zvonila su crkvena zvona, topovi su pozdravljali, a pristalice mahale ruskim i srpskim zastavama na njegovoj ruti kroz srpsku prestonicu", navodi američka agencija. 
 
AP navodi da je Srbija zadržala bliske veze s tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom uprkos formalnom traženju članstva u Evropskoj uniji. 
 
Američka agencija navodi da su desetine hiljada pristalica Vučićeve desničarske partije dovedene autobusima u Beograd kako bi se okupili ispred Hrama Svetog Save, dok je nekoliko liberalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava izdalo saopštenje protiv "glorifikacija autoritativnog režima Vladimira Putina". 
 
Agencija Frans pres (AFP) navodi da je ruski predsednik u Srbiji dobio doček dostojan zvezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave. 
 
Francuska agencija navodi da srpske vlasti nisu štedele na dočeku "dragog predsednika Putina", "dragog prijatelja" koji je odlikovao domaćina predsednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog. 
 
Uz istorijske, verske i kulturne veze sa "velikim slovenskim pravoslavnim bratom", Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP i dodaje da Srbija iako želi da uđe u EU odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenim posle pripajanja Krima. 
 
AFP navodi da topao doček u Beogradu ne može da nadomesti udarce koje je Rusija pretrpela na Balkanu - Moskva nije uspela da spreči ulazak Crne Gore u NATO 2017, što je put kojim se kreće i Makedonija. 
 
Londonski Gardijan navodi da je Putin stigao u Beograd da uruči visko državno odlikovanje srpskom lideru Aleksandru Vučiću, nadajući da će se podupreti jedan od nekoliko snažnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanje Moskve da zadrži uticaj na Balkanu. 
 
"Srbija je Vladimiru Putinu priredila herojsku dobrodošlicu u četvrtak kada je ruski predsednički avion stigao u Beograd praćen počasnom gardom borbenih aviona MiG-2 koje je nedavno donirao toj zemlji", navodi Gardijan. 
 
Nemački Dojče vele navodi da je raskošan doček "viđen kao pokušaj srpskog predsednika Aleksandra Vučića da poboljša svoj imidž posle višenedeljnih protesta". 
 
Pod naslovom "Putin upozorava Zapad na Balkanu dok Srbija priređuje raskošnu dobrodošlicu", BBC navodi da je ruski predsednik došao Beograd da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da uđe u EU. 
 
BBC postavlja pitanje zašto Srbija, ako je toliko odlučna da uđe u EU, toliko pokazuje svoje prijateljstvo s Rusijom i ocenjuje da se igranjem s vezama s Moskvom privlače konzervativno-nacionalistički glasači Vučića i njegove Srpske napredne stranke. 
 
Takođe se time naglašavaju slovenski i pravoslavni karakter zemlje iako ide ka Zapadu, što pomaže Vučiću da iznese argument da politiku koja približava Srbiju članstvu u EU, kao što je normalizacija odnosa s Kosovom, ne nemeće Brisel, već da ona predstavlja racionalni izbor za poboljšanje života ljudi. 
 
U diplomatskom smislu, ugošćavanje ruskog predsednika predstavlja podsetnik EU da lojalnost Srbije ne uzima zdravo za gotvo i da se drži svojih rokova o pristupanju 2025. godine, dodaje BBC.
 
Svi značajniji mediji u zemljama u regionu s velikom pažnjom prate posetu ruskog predsednika, Vladimira Putina, od trenutka sletanja njegovog aviona na beogradski aerodrom, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i sve aktinosti dvojice predsednika. 
 
U Hrvatskoj i BiH, odnosno u Republici Srpskoj, posetu šefa ruske države Beogradu, deo medija pratio je čak iz minuta u minut i uživo, a najmanje prostora ovom događaju dato je u crnogorskim medijima. 
 
Agencija HINA je javila da je predsednik Vučić zahvalio Putinu na podršci koju daje Srbiji, rekavši da je zvanični Beograd uvek mogao da računa na Rusiju, a da mu je Putin uzvratio porukom o mogućnostima razvoja bilateralne saradnje u još više oblasti, te da je Srbija glavni saveznik njegove zemlje na Balkanu. 
 
Al Džazira Balkan je u opširnom izveštaju izdvojila da je predsednik Rusije odlikovao Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog, te da su Rusija i Srbija potpisale više bilateralnih sporazuma. 
 
Večernji list je primetio da se Vučić Putinu obratio na ruskom jeziku, te da je rekao da "nikome neće dozvoliti da unizi Srbiju". 
 
Hrvatski portal 24 sata je preneo da je Vučić Putinu poklonio štene šarplaninca staro tri meseca, teško 60 kg, koje se zove Paša. 
 
Hrvatski portal Nacionalno je preneo da je ruski predsednik Putin doputovao u Srbiju da bi, kako navode, ojačao odnose de zemlje i pružio podršku predsedniku Vučiću. 
 
I mediji u BiH, posebno u Republici Srpskoj, gde je Radio-televizija uživo prenosila posetu Putina Beogradu, s pažnjom su izveštavali o svim aktivnostima dvojice predsednika. 
 
Radio Sarajevo je prenelo Vučićeve reči da Srbija ne zaboravlja da je Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, te da je predsednik Srbije dobio od Putina Orden Aleksandra Nevskog. 
 
Vučićevo pominjanje ruskog veta u SB UN na britansku rezoluciju o Srebrenici je, inače, "hajlajt" u gotovo svim medijima u Federaciji BiH. 
 
Gotovo svi albanski i prištinski mediji izvestili su da je Putin sa Vučićem razgovarao i o Kosovu. Koha je prenela da je Putin od Vučića dobio štene šarplaninca. Takođe, ovaj medij prenosi i da je Putin ocenio da ponašanje Prištine i odluka o transformaciji KBS izaziva tenzije u regionu. 
 
Portal prenosi i da je Putin u Beogradu optužio Prištinu za, kako se navodi, "neke provokacije". 
 
Portal Flame je preneo da je Vučić novinarima rekao da Beograd ima podršku Rusije po pitanju Kosova i postizanju kompromisnog sporazuma sa Kosovom. 
 
Prištinski portal Telegraf je preneo da je Vučić poručio da bez Rusije neće biti rešenja za Kosovo, te da je Putin pozvao na poštovanje Rezolucije 1244. 
 
Zeri on lajn piše da je Vučić tokom zajedničke konferencije sa ruskim predsednikom govorio o dijalogu s Kosovom, a Bota sot je preneo da je Putin kazao da se stav Rusije prema Kosovu nije promenio, te da nametanje stopostotno uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH i transformacija KBS podižu tenzije u regionu. 
 
Makedonski mediji, takođe, s pažnjom i u kontinuitetu prate posetu šefa ruske države tokom čitavog dana. 
 
Portal A1On je preneo da je veliki broj građana iz cele Srbije došao popodne u Beograd da bi pozdravio ruskog predsednika i Vučića. 
 
Portal MKD je primetio da je predsednik Putin tokom pozdravljanja s članovima srpske delegacije jedino zagrlio šefa spoljnih poslova Ivicu Dačića, a da se sa drugima samo rukovao. 
 
Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku je prenela da je Putin rekao da Rusija deli zabrinutost Beograda zbog ponašanja Prištine, te da je, kako navode, pozvao Beograd i Prištinu da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu s rezolucijom 1244. 
 
Skopska Nova Makedonija piše da Putinova poseta Beogradu šalje skrivene poruke Zapadu, odnosno da bi zapadne deplomate mogle da se zabrinu kada vide kako je Srbija, inače, kandidat za članstvo u EU, postavlja crveni tepih za ruskog predsednika. 
 
Kanal 5 je javio da je Putin u Srbiju stigao sa četiri identična aviona i mnogo agenata, te da su mere bezbednosti u Beogradu danas podignute na najviši stepen. 
 
Najmanje prostora poseti predsednika Putina Beogradu dali su crnogorski mediji. 
 
Javni servis RTCG preneo je, osim vesti da je Putin od Vučića dobio štene šarplaninca, reči ruskog predsednika da je Rusija jedan od najvecih investitora u Srbiji. 
 
On je takode rekao i da je robna razmena izmedu Rusije i Srbije drasticno porasla i da sada iznosi dve milijarde dolara, naveo je RTCG.
B92, mediji, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: