Stalan priliv kovid pacijenata u bolnice, od večeras nove mere na snazi

Nacionalne vesti - Utorak 17.11.2020 - 10:48

Prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je od koronavirusa obolelo još 2.813 ljudi. Testirano je gotovo 11.500 osoba, a preminula je 21. U teškom stanju na respiratoru je 161 pacijent. Od danas stupaju na snagu nove mere. Objekti, osim benzinskih pumpi (samo u delu za točenje goriva) i apoteka, neće moći da rade od 21 do 5 sati ujutru.

"Protekla noć najteža do sada" FOTO: Depositphotos
Početak nove nedelje doneo je manje zaraženih, ali epidemiolozi ističu da su ponedeljkom brojke uvek manje, jer se i građani manje testiraju. Uprkos tome, cifre su i dalje visoke.
 
Iako je danima najviše zaraženih u Beogradu, mnoge kovid ambulante širom Srbije beleže veći broj pregleda.
 
Stalan priliv pacijenata i u bolnicama. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je sinoć do 20 i 30 sati zabeleženo najviše zaraženih do sada i da je u bolnicama trenutno 4.800 ljudi, kao i da su svi bolnički kapaciteti puni, iako su u kovid sistem ušle i dve banje, Selters i Koviljača.
 
Oni koji u prestonici čekaju na pregled ispred kovid ambulanti, sada će moći da se zaštite makar od loših vremenskih uslova. Za njih je grad Beograd u saradnji sa resornim ministastvom obezbedio 20 šatora.
 
U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare, zaraženo je 436 korisnika i 257 zaposlenih.
 
Od 21 čas počinje primena novih mera
 
Večeras počinje primena novih mera – od 21 čas do 5 ujutru zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi koje toče gorivo i privrede koja radi treću smenu.
 
Direktorka KBC Bežanijska kosa: Protekla noć najteža do sada
 
U KBC "Bežanijska kosa" trenutno je smešteno 300 pacijenata i popunjenost bolničkih kapaciteta je oko 97 odsto. Direktorka te zdravstvene ustanove, dr Marija Zdravković, ističe da je protekla noć bila vrlo teška, najteža do sada.
 
Navela je da su tokom noći pregledali ogroman broj pacijenata – njih 350. "To je za 120 procenata više od broja koji smo imali pre tri nedelje. Ogroman broj ljudi koji imaju tegobe, koji su pi-si-ar pozitivni i koji dolaze", rekla je Zdravkovićeva.
 
Kon: Danas možda i više od 4.000 zaraženih
 
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u našoj zemlji očekuje maksimalan broj zaraženih od početka epidemije i dodaje da bi on mogao biti i viši od 4.000.
Kon je za Prvu istakao da broj novoobolelih i dalje raste i da je on posledica ponašanja građana u prethodnih nedelju dana, ali da očekuje da će do "zaravnjenja krive" doći tokom sledeće nedelje, jer danas stupaju rigoroznije mere.
 
To što je juče bio blagi "pad" broja novozaraženih, rezultat su, kaže Kon, nedelje kada se testira manji broj ljudi, ali ističe da će podaci danas biti mnogo realniji.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: