Studenti traže besplatno testiranje, ukidanje školarina i dodatne rokove

Nacionalne vesti - Petak 03.07.2020 - 12:14

Grupa studenata okupila se ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, tražeći da se ne izbacuju iz domova i da im se obezbedi besplatno testiranje na koronavirus, kao i ukidanje školarina za sledeću godinu onima koji su samofinansirajući i dodatni rokovi za polaganje ispita.

Rektorka Ivanka Popović se obratila studentima FOTO: Screenshot Rektorka Ivanka Popović se obratila studentima FOTO: Screenshot
Predstavnik organizacije Studentski front Miloš Karavejzić rekao je da je skup organizovan kako bi se pokazalo da studente niko ne sme da ponižava lažnim obećanjima, jer su svi do sada ćutali kad su proletos izbacivani iz domova.
 
"Ne damo naše domove, koje su izgradili naši roditelji, ne pripadaju oni Aleksandru Vučiću i Vladi, ne mogu nas oni izbacivati", poručio je on.
 
Karavejzić je rekao da je formiran štrajkački odbor "kako ne bi razni lažni predstavnici studentskih organizacija, bliski vlasti, odlučivali u ime studenata".
 
Predstavnik Studentskog fronta Marko Radić upozorio je da na ovom protestu nema mesta političkim interesima partija koje bi želele da zloupotrebe protest.
 
On je poručio da je ključni od pet zahteva učesnika protesta onaj šesti - koji će tražiti ako se ne ispune ostali - ukidanje školarina.
 
Iako je bilo najavljeno da će studenti krenuti u šetnju do Vlade Srbije, kako bi predali zahteve, odustali su od toga i poručili da očekuju odgovore na njihove zahteve u roku od tri dana.
 
Studenti predali zahteve rektorki
 
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović se obratila studentima, rekavši da očekuje da će junski rok biti realizovan do kraja uz puno poštovanje svih mera zaštite, a u skladu s tim da će studentski domovi biti dostupni dok su studeti na ispitu, na šta su okupljeni uzvikivali: "celo, leto!"
 
Studenti su rektorki predali zahteve, a ona je rekla da će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da ih ispuni.
 
"Na osnovu razgovora sa Ministarstvom (prosvete) bilo je dogovorno da budu otvoreni studentski domovi u junskom ispitnom roku i očekujem i nadam se na osnovu onoga što je jutos izjavio ministar da će se junski ispitni rok realizovati do kraja, a u skladu sa tim da će studentski domovi biti dostupni studentima dok su na ispitima", kazala je Popović.
 
Ona je rekla da je "održavanje domova u domenu ministarstva, a da će, što se tiče onoga što je u nadležnosti Univerziteta biti učinjeno sve što je moguće".
 
"Mi smo tu da vas podržimo zato sam i došla. Ne mogu da garantujem za ono što nije u mojoj nadležnosti", kazala je Popović.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: