Sve više teških slučajeva Covida, na respiratoru i TRUDNICA

Nacionalne vesti - Četvrtak 01.04.2021 - 12:36

U KBC "Dr Dragiša Mišović" 265 pacijenata, na respiratoru i dvadesetdevetogodišnja trudnica

Trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju FOTO: Getty Images Trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju FOTO: Getty Images
U KBC "Dr Dragiša Mišović" u ovom trenutku nalazi se 265 pacijenata, među kojima je 25 dece. U jedinicama intezivnog lečenja nalazi se 72 pacijenata, od kojih je 15 intubirano, a među njima je i dvadesetdevetogodišnja trudnica koja je u prilično teškom stanju, navodi za RTS načelnik radiologije u toj ustanovi dr Đorđe Lalošević.
 
"Klinička slika i snimci koje dobijamo skenerom su znatno teži. Zato se treba javiti odmah na početku. Sada postoje neki antivirusni lekovi koji se daju određenog dana u zavisnosti od kliničke slike koji apsolutno puno pomažu pacijentima. Znači, ako mi zakasnimo jedan, dva dana, to onda nažalost može da se završi tragično", objašnjava Lalošević.
 
Ističe da se među pacijentima na respiratoru nalazi i dvadesetdevetogodišnja trudnica.
 
"Nažalost trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju, mi naravno nećemo odustati, borimo se i borićemo se maksimalno za nju", navodi Lalošević.
 
 
U Srbiji je prema poslednjem preseku bitku sa kovidom 19 izgubilo još 38 pacijenata. Registrovano je 5.107 novih slučajeva koronavirusa, od kojih je najveći broj u Beogradu - 1.302
 
Gradovi sa trocifrenim brojem novozaraženih su Novi Sad sa 289 slučajeva, Niš sa 247,  Kragujevac sa 173 slučaja, Kraljevo sa 139 i Subotica u kojoj je registrovano 100 novoobolelih.
 
Raste i broj hospitalizovanih - trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 7.368 pacijenata, od kojih je 290 na respiratoru. Lekari upozoravaju da su kliničke slike sve teže, i da samo kombinacija vakcinacije i zaštite mogu da zaustave epidemiju.
 
 
Za Srbiju nabavka vakcina nije bila geopolitičko pitanje, već pitanje spasavanja života, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Si-En-En.
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je za RTS da se od utorka, pored 11 gradova u kojima je moguća vakcinacija bez prethodnog zakazivanja, otvaraju punktovi u još minimum 50 gradova.
 
Apeluje da građani ne čekaju i da se vakcinišu, jer je, navodi, samo brza i masovna vakcinacija izlaz iz ove situacije. 
 
"Problem je samo do nas. Biće velike doze i 'Sinofarma' i 'sputnjika' i 'Fajzera' i iz Kovaksa. Biće za svakog ko želi da se vakciniše. Čak i za one koji nisu pozvani preko e-Uprave. Idite na sve punktove, nemojte čekati da budete pozvani, primiće vas. Bitne su brzina i masovnost. Nemojmo da čekamo ako želimo da letos idemo na odmor i da se vratimo normalnom životu", naglasio je Đerlek. 
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: