Svinjska kuga stigla u Srbiju?

Nacionalne vesti - Sreda 07.08.2019 - 14:41

Najkasnije do petka biće gotovi rezultati laboratorijskih analiza prema kojima će se znati da li se i u Srbiji pojavila smrtonosna bolest životinja - afrička kuga svinja, od koje ne mogu da obole ljudi.

Zbog sumnje na bolest ubijeno na desetine svinja FOTO: Getty Images Zbog sumnje na bolest ubijeno na desetine svinja FOTO: Getty Images
Zbog sumnje da se pojavila afrička kuga svinja, u dva sela u okolini Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine ovih životinja.
 
Na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu iz predostrožnosti su u tom selu, kao i u Velikoj Krsni, izvršli eutanaziju svih svinja u kontaktnim domaćinstvima, navodi Politika.
 
Novčana nadoknada vlasnicima eutanaziranih životinja isplaćuje se na osnovu tržišnih cena.
 
Srbija je praktično okružena ovom bolešću. Bolest su na farmama i kod divljih životinja već prijavile Mađarska, Rumunija, Bugarska i Slovačka, prenosi "Politika".
 
Afrička kuga svinja je visoko zarazna bolest za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, a od nje ne mogu da obole ljudi.
Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: