Svorcan: Veliki pritisak nekovid pacijenata, liste čekanja za operacije katarakte, kolena i kuka

Nacionalne vesti - Subota 19.02.2022 - 15:28

Za dve godine epidemije Kliničko-bolnički centar Zvezdara pet puta je bio u kovid režimu. U njemu je zbrinuto i lečeno preko 9.000 kovid obolelih. Sada nisu u crvenoj zoni i već dva i po meseca zbrinjavaju građane koji imaju druge zdravstvene probleme. Direktor te zdravstvene ustanove Petar Svorcan, kaže za RTS da sada imaju veliki pritisak nekovid pacijenata i da su liste čekanja za operaciju katarakte, ali i kolena i kuka.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images

Svorcan ističe da su prvi put u kovid režim ušli 1. aprila 2020. godine, a poslednji put izašli 7. decembra prošle godine.

„Za to vreme u našoj ustanovi se lečilo preko 9.000 kovid pozitivnih pacijenata“, dodaje Svorcan.

Ističe da sada primaju nekovid pacijente, kao i da ima onih koji se javljaju sa postkovid simptomima, piše RTS.

„Mi to primećujemo u našim ambulantama, pogotovu u našoj pulmološkoj ambulanti i kardiološkoj ambulanti. To su dominantno stariji pacijenti koji nisu vakcinisani, koji su imali težu kliničku sliku kovida i sada zahtevaju određene preglede i terapiju“, navodi Svorcan.

Od decembra KBC „Zvezdara“ nije više u kovid režimu, ali sada imaju veliki pritisak nekovid pacijenata.

„Pogotovu hronični bolsnici koji nisu mogli u određeno vreme da dođu na svoje kontrole, tu su naravno i akutni pacijenti“, kaže Svorcan.

Objašnjava da su oni dežurni 24 sata i da se u KBC „Zvezdara“ dnevno pregleda oko 1.000 ljudi.

„Specijalističkih redovnih pregleda se obavi oko 850 i 150 pacijenata koji prođu kroz našu Hitnu službu. Od toga se primi između 70 i 80 pacijenata na hospitalno lečenje“, navodi Svorcan.

Ukazao je i da je sada oko 600 pacijenata hospitalizovano u KBC „Zvezadara“.

„Što se tiče listi čekanja, to su liste čekanja za kataraktu, ali mi smo i u toku kovid režima napravili zelenu zonu gde su pacijenti dolazili i operisali kataraktu tako da smo tu listu čekanja sa preko 2.000 pacijenata bili spustili na oko 300. Trenutno imamo 760 pacijenata koji čekaju na operaciju katarakte“, naglašava Svorcan.

Pored toga, ističe, postoje liste čekanja i za operacije kolena i kuka, 160 i 171 pacijent, i oko 70 pacijenata koji čekaju na koronarografiju.

„To će u narednih mesec dana se značajno smanjiti. Dominiraju pacijenti sa akutnim stanjima i dominantno smo posvećeni što se tiče operativnih zahvata njima i dnevno se uradi oko 68 operacija što manjih što većih“, kaže Svorcan.

Naglašava da su zdravstveni radnici umorni, ali stoički sve podnose.

„Dve godine ovo traje, dve godine se nije normalno išlo na godišnji odmor, sve je bilo parcijalno. Ja sam veoma ponosan na sve zdravstvene radnike“, dodaje Svorcan.

Ističe da su imali problema sa brojem zaraženih među zaposlenima i da je u jednom trenutku i 200 njih bilo na bolovanju.

„Ali timskim radom, dobrom organizacijom uspeli smo sve da prevladamo da naši pacijenti nisu osetili te nedostatke“, naglašava Svorcan.

Ukazao je da imaju u planu novu zgradu u okviru bolnice u Dimitrija Tucovića gde će sve klinike i sužbe biti na jednom mestu.

„Trenutno je u proceduri izrada projekta i nadamo se da će u narednom periodu to biti rešeno“, dodaje Svorcan.

Dodao je i da se za ova dva i po meseca, koliko nisu u kovid režimu, rodilo 156 beba.

„Nadam se da će svakim danom biti i sve više i to i očekujemo“, zaključuje Svorcan.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: