Treći talas u toku - primeniti mere

Nacionalne vesti - Nedelja 11.10.2020 - 12:43

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je treći talas epidemije u toku i da to potvrđuje povećanje broja obolelih.

Novooboleli najčešće stari od 20 do 40 godina FOTO: D.Ristić/OK Radio Novooboleli najčešće stari od 20 do 40 godina FOTO: D.Ristić/OK Radio
On navodi da se sve mora uraditi da se u velikim kolektivima ne raširi infekcija.
 
Tiodorović je za RTS rekao da treba pojačati pažnju i pritisak prema građanima u smislu boljeg i konkretnijeg obaveštavanja, a onda i primeniti mere koje se predvidene zakonom.
 
"Mislim da ovog trenutka moramo biti svesni – treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je on vec krenuo i time šta se sve oko nas dešava vidimo da taj broj pozitivnih i obolelih raste, pa čak nažalost i umrlih. I kod nas imamo pojavu povecanja koju smo predvideli da ce se desiti u prvoj polovini oktobra", rekao je Tiodorović.
 
Ukazao je da su mislili da ce na povecanje da uticu pre svega studenti i pocetak školske godine na fakultetima, kao i srednjoškolci jer se mora više raditi sa njima.
 
"Moram veci da i veliki kolektivi, kao na primer ''Jura'', već pocinju da pokazuju odredene karakteristike ponovnog pojavljivanja bolesti. To su veliki kolektivi gde rade mladi radnici koji poticu iz porodica sa više generacija i to vec pokazuje svoje pocetke infekcije i tu moramo preduzeti mnogo više mera i moramo svi da uradimo mnogo da se u velikim kolektivima ne raširi infekcija", naglasio je Tiodorović.
 
Na pitanje ima li problema u kontrolisanju primene mera, Tiodorovic kaže da to ne bi uopštavao, jer prema informacijama koje dobijaju utisak je da je u najvecim gradovima, prvenstveno Beogradu, taj problem veoma prisutan.
 
Kaže da je problem ponašanje jednog dela stanovništa, kao i da se ne može reći za sve, jer veliki deo primenjuje mere, kao i da je važan nadzor nad sprovodenjem mera.
 
On napominje da u Nišu poslednje dve veceri skoro da nikoga nije bilo u kafićima posle 23 sata, cak ni na ulici.
 
"Treba da budemo svesni da ce oktobar biti mesec koji karakteriše miholjsko leto. Biće ovo zahlađenje koje pogoduje virusu. Jutra ovakva sa 7 do 10 stepeni, sa kišom koja ce biti narednih dana, sada ce tu biti i povecane vlažnosti i to je vrlo pogodno za širenje virusa, jer ce ljudi više morati da borave u zatvorenom prostoru, a i virusu to više odgovora", rekao je Tidorović.
 
Kada je reč o proslavama, profesor kaže da moramo da budemo svesni da se neke privatne proslave moraju odvijati, kao i da moramo da živimo sa virusom, ali da se štitimo i da primenjujemo sve mere i da čuvamo svoje zdravlje.
 
Naveo je primer slava koje predstoje i za koje kaže da treba da se organizuju, ali uz poštovanje svih mera.
 
"Mene zabrinjava to što se na splavovima i nekim kaficima organizuju žurke gde dolaze neke pevačice i pevači, ja verujem da je njima potrebno da se promovišu da se vide i da se čuju, ali sve se to može oragnizovati u ustanovama kulture, sa muzičkim svečanostima koje će ispunjavati sve uslove, a na takvim žurkama dolazi do većeg broja zaražavanja mladih", istakao je Tiodorović.
 
Ukazao je da to potvrduje i starosna struktura obolelih, gde su najdominatniji oni od 20 do 40 godina.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: