Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Nacionalne vesti - Utorak 08.10.2019 - 12:02

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, biće zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske. Na Samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH. Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće kamen-temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.

U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra FOTO: OK Radio/Wikipedia U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra FOTO: OK Radio/Wikipedia
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.
 
U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.
 
Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.
 
Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.
 
Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).
 
Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.
 
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje.
 
Erdogan je poručio da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o dve milijarde dolara robne razmene kao kratkoročnom cilju i o pet milijardi kao dugoročnom cilju.
 
Prvi dan posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: