U akciji ROSU uhapšeno više osoba na Severu Kosova; KFOR: Operacija se sprovodi na celoj teritoriji KiM

Nacionalne vesti - Utorak 28.05.2019 - 11:19

Specijalne kosovske jedine policije ROSU rano jutros ušle su na teritoriju severnih opština na Kosovu i uhapsile najmanje 11 osoba, pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal. Mediji su objavili da među uhapšenima ima i albanskih pripadnika policije Kosova i da je u akciji ROSU ima i povređenih. Portparol komande KFOR Vinčenco Graso rekao je da se akcija hapšenja sprovodi na teritoriji celog Kosova, ne samo na Severu. Kosovski specijalni tužilac Sile Hodža naveo je da je među uhapšenima i komandir policije u Zubinom Potoku. RTS je objavio da je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče.

Među uhapšenima i pripadnici kosovske policije FOTO: kosovopolice.com Među uhapšenima i pripadnici kosovske policije FOTO: kosovopolice.com
Jutros oko 6 sati i 15 minuta u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. Za sada je potvrđeno hapšenje najmanje 11 osoba, a akcija ROSU je i dalje u toku. Ta informacija saopštena je iz Carine Kosova.
 
Beta je objavila da je tokom akcije u Zubinom Potoku ranjen jedan pripadnik kosovske policije, koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom delu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.
 
Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika policije.
 
U Zubinom Potoku meštani su, javlja Beta, na magistralnom putu zapalili gume kako bi sprečili kosovske policajce da odvedu uhapšene.
 
Portal Kossev prenosi saopštenje kosovske policije, u kome se navodi da je na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.
 
"Ovoj operaciji pethodila je višemesečna istraga, koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita", piše u saopštenju kosovske policije.
 
U saopštenju je navedeno da se "uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.
 
Specijalni tužilac Sile Hodža u izjavi za prištinski Kallxo rekao je da je do sada pet osumnjičenih pripadnika policije uhapšeno, među njima i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.
 
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da se akcija Kosovske policije sprovodi protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala i da je usmerena protiv policajaca i carinika.
 
"Kao premijer potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj.
 
 
Đurić: Situacija je dramatična
 
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na Sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.  Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.
 
Marko Đurić ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.
 
Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spreči. Ocenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine. Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji. 
 
Mediji su objavili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.
 
Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.  
 
Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu, uputili su se jutros u Kosovsku Mitrovicu, javila je RTS.
 
RTS je takođe javila da završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče. Vučić je, prema navodima RTS, naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.
Kossev, Beta, RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: