U Berlinu sastanak o obnovi saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbije

Nacionalne vesti - Ponedeljak 27.01.2020 - 11:56

U Berlinu je u toku sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine, iniciran u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Tanjug.

Razgovara se samo o komercijalnim temama FOTO: D. Ristić/OK Radio Razgovara se samo o komercijalnim temama FOTO: D. Ristić/OK Radio
Delegaciju Srbije, prema Tanjugovim informacijama, predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavlja Džema Veseli, zadužen u privremenoj administraciji za drumski saobraćaj i Rame Kupeva, zadužena za putnu infrastrukturu.
 
Prema Tanjugovom izvoru, na sastanku u Berlinu razgovara se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.
 
Železnički saobraćaj između centralnog Kosova i juga centralne Srbije u prekidu je duže od dve decenije. Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenela u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi železničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedeljak.
 
Grenel, inače ambasador SAD u Nemačkoj, kaže da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane.
 
Uspostavljanje železničkih veza, kako je rekao, postalo je prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, posle 21 godine.
 
Predsednik Vučić preneo je novinarima posle sastanka sa Grenelom, da mu je ukazao na značaj ukidanja taksi, pošto je besmisleno da postoji železnička linija između Beograda i Prištine, a da u tom saobraćaju nemamo robu.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: