"U razgovorima o Kosovu i Metohiji, Srbija da ima realističan pristup"

Nacionalne vesti - Utorak 02.02.2021 - 11:59

Teme o kojima su tokom jučerašnje posete predsednika Aleksandra Vučića Francuskoj razgovarali Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron su od bitne važnosti, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da je Kosovo i Metohija bila jedna od tema.

Selaković: Srbija pokušava da postigne nešto kvalitativno dobro FOTO: Screenshot Selaković: Srbija pokušava da postigne nešto kvalitativno dobro FOTO: Screenshot
Odgovarajući na pitanje na TV Prva koji su to novi modeli koje Francuska nudi za rešavanje pitanja južne srpske pokrajine, on je naveo da na to pitanje ne može da odgovori, kao i da će to biti predmet narednih razgovora Vučića s Makronom i drugih državnika dve zemlje.
 
"U razgovorima čija je tema Kosovo i Metohija, važno je da Srbija ima ozbiljan i realističan pristup", kazao je Selaković.
 
Na pitanje da li Francuska može da pritisne Prištinu da ispuni dogovoreno, šef srpske diplomatije kaže da smatra da Francuska može mnogo, kao i da Makron izrasta u budućeg lidera zemalja EU koji će zajedno sa Lašetom iz Nemačke krojiti budući put Evrope na svetskoj političkoj sceni.
 
Iz tog ugla gledano, kaže Selaković, Francuska može mnogo, ali Srbija ne treba da se zaluđuje da će Francuska, kao i druge velike države, za 180 stepeni promeniti svoju spoljnu politiku i poziciju po pitanju Kosova i Metohije.
 
"Naše je da imamo najrealističniji pristup, da se trudimo da putem dijaloga i kompromisa dođemo do rešenja i da zaista pokažemo pravu posvećenost tom procesu sa šansom da ako taj proces ne uspe ne budemo oni koji će biti okrivljeni za njegov neupseh", naveo je ministar spoljnih poslova.
 
Srbija pokušava sve vreme da postigne nešto kvalitativno dobro, kaže Selaković i ističe da zato Srbija insistira na dijalogu, ispunjavanju preuzetih obaveza.
 
"Zato smo svoje obaveze blagovremeno ispunili, dok prištinska strana to ne radi", kaže Selaković i ističe da činjenica da je Makron u obraćanju medijima govorio o tome i to na otvoren i principijelan način i da je pohvalio inicijativu Srbije i Vučića.
 
To je i priznanje spoljnoj politici Srbije, smatra šef srpske diplomatije i dodaje da je to ujedno i priznanje srpskoj politici prema pitanju Kosova i Metohije.
 
Na pitanje da li je juče potvrđeno da nema pridruživanja Srbije EU dok se ne reši kosovsko pitanje, Selaković kaže da to na takav način nije postavljeno nikada do sada i dodaje da je činjenica da u poglavlju 35 pregovaračkog procesa stoji obaveza normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
 
"Na tome se radilo, na tome još uvek radimo", dodao je Selaković.
 
Podseća da u okviru same EU ima pet država koje ne priznaju jednostrano proglašenu državu Kosovo.
 
Što se tiče sastanka dva predsednika, Selaković kaže da se razgovaralo i o nastavku procesa evrointegracija i u tom smislu navodi da je pozdravljeno što je Srbija prihvatila novu metodologiju, te da očekuje da ćemo biti u prilici da do kraja ove godine u dva navrata, odnosno u junu i decembru, moći da svedočimo otvaranju novih poglavlja u okviru klastera.
 
Pokazano poštovanje Srbiji i Vučiću
 
Selaković je ocenio da je jučerašnji četvoročasovni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i tri tet-a-tet susret, pokazatelj poštovanja Francuske prema Srbiji i predsedniku Vučiću.
 
Selaković je za TV Prva kazao da živimo u vremenu pandemije kovida kada se retko putuje, a visoki zvaničnici država se retko sreću.
 
"Retki su uživo susreti za razliku od virtuelnih, a predsednik Vučić je bio u prilici da četiri sata provede u razgovoru sa Makronom i od toga da ima tri tet-a-tet sastanka. To govori o poštovanju koje Francuska i predsednik Makron imaju prema državi Srbiji i predsedniku Vučiću", istakao je Selaković.
 
Na pitanje novinara kada je planiran susret i da li se znalo da će do njega doći, Selaković je kazao da je čuo već da se priča da je izgledalo kao da je iznenadno.
 
"Ali, tako možete reći da je iznenadno izgledalo otpočinjanje nove stranice u srpsko-francuskim odnosima kada je predsednik Makron posetio Srbiju pre dve godine", naveo je šef srpske diplomatije.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: