U Srbiji još jedna žrtva i 73 novoobolelih od korona virusa, ukupno 457 zaraženih

Nacionalne vesti - Četvrtak 26.03.2020 - 15:59

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 73 novoobolelih od korona virusa, što znači da je do sada ukupno 457 zaraženih, saopšteno je portalu covid19.rs.

Testirano 295 osoba, 73 pozitivno i  222 negativno FOTO: Getty Images Testirano 295 osoba, 73 pozitivno i 222 negativno FOTO: Getty Images
Od poslednjeg izveštaja do 15 časova danas testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i  222 negativno na novi korona virus.
 
Do danas u 15 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
 
Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milna Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je na redovnoj konferenciji za medije da je 47 od 73 novoobolelih hospitalizovano, piše Danas.
 
Ona je saopštila da je od jutros preminula još jedna žena starosti 48 godina zbog posledica novog virusa.
 
Prema njenim rečima, intenzivno se prati epidemiološka situacija u svakom okrugu i razmišlja se o dodatnim merama za tri grada kao što su Beograd, Niš i Valjevo.
 
„Beograd je najveći broj i mere treba da budu najviše“, dodala je ona i rekla da se i u ovom trenutku prati situacija i da će eventualne dodatne mere samo doprineti situaciji.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da nas od sledeće nedelje očekuje značajan rast broja novoobolelih i da se zato mora strogo pridržavati mera zbog pandemije.
 
– Pričali smo najviše o ljudima starijim od 65 godina, ali je većina do sada zabeleženih u Srbiji radno aktivno stanovništvo, onih od 50 godina i više. Nema emocija ako ćemo se boriti protiv ove bolesti. Potrebna je gvozdena disciplina i da već krajem aprila i početkom maja imamo drugačiju situaciju. Epidemije i pandemije nisu zdravstveni i medicinski fenomen, već istovremeno sociološki, psihološki, ekonomski i politički fenomen, naveo je Tiodorović.
 
On je apelovao na sve, i građane i političare, da se ostavimo komentara i priča koje nisu u skladu sa ovim problemom.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao da Sajam u Beogradu nije predviđen za kolektivni smeštaj, već da bude bolnica za smeštaj osoba koje su pozitivne sa minimalnom simptologijom.
 
Naš zdravstveni sistem je, kako je dodao, predvideo gde će biti smeštena deca koja budu zaražena korona virusom, a to će biti u Beogradu „Dragiša Mišović“.
 
„Praviće se izuzeci da porodice budu zajedno, ali ukoliko imaju teže kliničke slike biće hospitalizovani u posebnim ustanovama“, naglasio je Stevanović-
 
Do sada je zabeleženo sedam smrtnih slučajeva od posledica korona virusa u Srbiji.
 
Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da će „sutra, ako ne danas“ biti objavljene nove mere Vlade protiv širenja zaraze korona virusom.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: