U Srbiji potvrđen prvi slučaj obolelog od korona virusa

Nacionalne vesti - Petak 06.03.2020 - 12:23

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj korona virusa, potvrdio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lonačar na vanrednoj konferenciji za medije.

Zaraženi zbrinut u bolnici u Subotici FOTO: ilustracija/Getty Images Zaraženi zbrinut u bolnici u Subotici FOTO: ilustracija/Getty Images
Reč je o muškarcu od 43 godine, koji se dobro oseća, nema tegobe, i boravio je u više navrata u Budimpešti, a trenutno je zbrinut u bolnici u Subotici, rekao je ministar.
 
On je dodao da je pacijent osetio tegobe, bio odgovoran, javio se lekaru  i samoizolovao se, a nadležne službe stupile su u dalji rad, uzete su analize  svih osoba koje bile u kontaktu sa pacijentom i njihovi rezultati očekuju se u toku dana.
 
Lončar je više puta ponovio da nema nikakvog razloga za paniku, da je pojava virusa bila pitanje sata i da je nerealno da ima zemlje bez korone.
 
On je zamolio građane da se pridržavaju preporučenih mera, i da bi, iako nema mesta strahu i panici, muškarci stariji od 70 godina trebalo da smanje izloženost i da se zaštite.
 
Lončar je rekao da bi svi ministri zdravlja iz Evrope trebalo da zauzmu zajednički stav koji bi sprovodile sve zemlje, a da će dok do toga ne dođe, Srbija poštovati sve što kaže struka, Svetska zdravstvena organizacija i primenićemo iskustva drugih zemalja, saznaćemo koja su sredstva bila najdelotvornija.
 
Ministar zdravlja pozvao je građane da imaju poverenja u zdravstveni sistem i lekare koji su ceo život uložili da bi reagovali kad se ovako nešto desi.
 
Odgovarajući na pitanja novinara Lončar je rekao da ovo pitanje ne treba politizovati, da ni jedna odluka neće biti doneta iz političkih već samo iz stručnih i zdravstvenih razloga i da struka ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori ili nisu, te da će na prvom mestu biti  zdravlje građana.
 
Epidemiolog Predrag Kon istakao je da je prvi slučaj virusa nova, ali očekivana situacija te da će u novoj situaciji daleko više biti angažovane epidemiološke službe koja će detaljno analizirati ljudi koji su bili u kontaktu sa obolelim i oni će biti ili pod nadzorom ili u karantinu.
 
Kon je na konferenciji za novinare rekao da se mora razumeti da zaraženi ne mogu raditi niti deca ići u škole, a da lekarski timovi treba da se pripreme za rad u izolaciji, da bi sačuvali pre svega sebe.
 
Infektolog Mijomir Pelemiš takođe je pozvao građane da ne stvaraju paniku, da je važno što je pacijent otkriven na vreme i nije u teškom stanju.
 
On je istakao da, iako je posle nedavne konferencije za novinare bilo komentara da je zdravstveni sistem Srbije neozbiljan, to nije tačno već samo nisu želeli da seju strah, a da je sve spremno za odgovor na korona virus.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: