„U Srbiji umiru mladi i nevakcinisani, a mogli smo sve da izbegnemo" - kažu lekari o talasu korone

Nacionalne vesti - Četvrtak 23.09.2021 - 12:41

Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić najavio da će do septembra sledeće godine biti vakcinisano 70 odsto stanovništa ove zemlje.

FOTO: Depositphotos/Ilustracija FOTO: Depositphotos/Ilustracija
Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, kaže za RTS da je najviše brine povećana hospitalizacija mladih pacijenata.
 
„To su nevakcinisani ljudi, sa izuzetno teškim kliničkim slikama i sada se borimo sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo", kaže Zdravković.
 
U Sjedinjenim Američkim Državama odobrena je treća doza vakcine za one starije od 65 godina koji su prethodnu vakcinu primili pre šest meseci, a u Nemačkoj je doneta odluka da se ne plaća bolovanje ljudima koji nisu vakcinisani, a koji moraju u karantin zbog kovida.
 
 
Šta se dešava u Srbiji?
 
Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 39 ljudi, a zabeleženo je i 7.201 novi slučaj zaraze od 23.408 testiranih.
 
To je najveći broj preminulih u jednom danu od 10. aprila ove godine.
 
Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 886.543 slučaja zaraze, a preminulo je 7.885 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.
 
U bolnicama je je 5.014 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 195.    
 
Nadležni u Studentskoj poliklinici u Beogradu sproveli su istraživanje među 500 studenata sa simptomima kovida.
 
Među ispitanicima najviše je onih iz Beograda, a gotovo 80 odsto njih je nevakcinisano, kažu iz Studenske poliklinike za RTS.
 
„Vakcinisani studenti u 97 odsto slučajeva imaju laku ili srednjetešku kliničku sliku", izjavila je doktorka Mila Paunić iz Studentske poliklinike.
 
Iz Ministarstva prosvete. nauke i tehnološkog razvoja rečeno je da ukoliko u manjem odeljenju koje čini do 16 đaka bude troje pozitivnih na kovid, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu, prenosi Politika.
 
Ako ih u odeljenju ima 17 i više, onda se dele na dve grupe i naredne dve nedelje pohađaju kombinovanu nastavu.
 
Roditelji u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne, već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara.
 
Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.
 
Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.
 
Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.
 
Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.
 
U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.
 
Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.
 
Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: