U Srbiji vršlja 200 stranih špijuna

Nacionalne vesti - Petak 22.11.2019 - 12:10

Službe velikih sila pojačavaju svoje aktivnosti sa ciljem da se što bolje pozicioniraju na prostoru Jugoistočne Evrope. Kontaktiraju sa pojedincima i utiču na različite grupe u zemlji

Službe aktivne u Srbiji ali i celom regionu FOTO: Profimedia Službe aktivne u Srbiji ali i celom regionu FOTO: Profimedia
Aktivnost stranih službi u Srbiji, ali i u čitavom regionu, povećana je već duže od godinu dana, a spekuliše se da je u našoj zemlji aktivno najmanje 200 obaveštajaca, pišu "Novosti".
 
O tome je, u nekoliko navrata, za "Novosti" govorio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je tada objasnio da službe velikih sila pojačavaju svoje aktivnosti sa ciljem da se što bolje pozicioniraju na prostoru Jugoistočne Evrope. 
 
Naveo je i da su načini na koje deluju agenture različiti - od kontakta sa pojedincima, do uticaja na različite grupe u zemlji i usmeravanja pojedinih događaja. Njihovo delovanje u Srbiji, prema ranijim ocenama državnog vrha, uglavnom nije agresivno i mnogo je više usmereno na Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hercegovinu i, u jednom periodu, Makedoniju.
 
Među najaktivnijim službama na ovim prostorima je britanska MI6, čije je delovanje uglavnom usmereno na "suzbijanje malignog uticaja Rusije" na Balkanu. Oni su, prema saznanjima "Novosti", instalirali logistički obaveštajni centar u Sarajevu iz kojeg pokrivaju region, a reaktivirana su i dva njihova obaveštajna centra u Beogradu. 
 
Dodatna motivacija Britancima da utvrde obaveštajne pozicije u ovom podneblju jeste i to što bi politički uticaj mogao da im se smanji zbog izlaska iz Evropske unije. 
 
Britanska služba ima tesne veze sa obaveštajnom agencijom BiH, što je dospelo u javnost nakon izbijanja afere sa prisluškivanjem Milorada Dodika, ali preko njega i ključnih ljudi Srbije, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića.
 
Osim na pitanje odnosa prema Moskvi i Zapadu i pokušaje da se Srbija privuče na jednu od ove dve sukobljene strane, interesovanje stranih agenata usmereno je i na rešavanje problema Kosova i Metohije.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: