Udruženje pekara: Hleb sava skuplji tri dinara, a trgovci za maržu traže od šest do osam dinara

Nacionalne vesti - Utorak 10.05.2022 - 13:17

Hleb „sava“ od sutra će biti skuplji tri dinara i umesto 46 košta 49 dinara, odlučilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a trgovcima, velikim lancima, marža od šest odsto je mala pa traže nekoliko puta veću, rekao je predsednik Unije pekara Zoran Pralica.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio
„Od Vlade Srbije tražili smo da vekna ‘sava’ košta 60 dinara ako se ukine Uredba o ograničavanju cene hleba od brašna tipa 500 i prekine isporuka brašna iz robnih rezervi, a ako se produži taj podzakonski akt, da taj hleb košta od 52 do 55 dinara jer nas trgovina ucenjuje i traži maržu od šest do osam dinara po vekni“, rekao je Pralica za Betu.
 
Uredba o ograničenju cene hleba od brašna tip 500 istekla je danas, a biće produžena još 90 dana, ali će Vlada Srbije dozvoliti poskupljenje vekne „sava“ za tri dinara, sa 46 na 49 dinara, a uz to će se isporučivati brašno iz robnih rezervi.
 
Trgovci, prema rečima Pralice u ovoj krizi ne žele da se odreknu ničega, već ucenjuju i zavisno od toga određuju maržu na navodnu „izloženost hleba na policama“.
 
Marža za specijalne vrste hleba nije šest odsto, već kako je rekao, od 30 odsto pa do 100 odsto u odnosu na cenu, zavisno od vrste hleba.
 
„Ne možemo sa ovom cenom hleba, čak ni sa novom da opstanemo, ali ne možemo da izdržimo ni borbu sa velikim trgovinskim lancima oko njihovih zahteva sa visinom rabata“, rekao je Pralica.
 
Dodao je da će za dve nedelje biti sastanak pekara i trgovaca kako bi se rešio problem visine trgovačkih marži.
 
Pralica je rekao da trgovinama nije dovoljna čak ni tako visoka marža, pa novac za prodati hleb ne daju za 30 već za 60 i 90 dana.
 
„Nisam optimista kada je reč o cenama, one će rasti jer sve poskupljuje. I da je odobrena i cena hleba „sava“ od 60 dinara i ona ne bi bila rentabilna duži vremenski period“, rekao je Pralica.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: