Umalo POTOP kao 2014: Da li je Srbija (ne)bezbedna?

Nacionalne vesti - Sreda 15.05.2019 - 10:53

Beograd -- Srbija je spremnija da se suoči sa elementarnim nepogodama, izjavio direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima na godišnjiču poplava iz 2014.

Srbija nebezbedna i nespremna na poplave, ali napreduje FOTO: Facebook Srbija nebezbedna i nespremna na poplave, ali napreduje FOTO: Facebook
"Nebezbedna i nespremna, ali bezbednija i spremnija svakako nego 2014. godine", rekao je Marko Blagojević za TV Prva.
 
On je naglasio da je u proteklih pet godina urađen veliki posao na planu prevencije, da su obnovljeni brojni postojeći objekti na vodotokovima, ali i da su izgrađeni novi.
 
"Opredeljeno je oko 100 miliona evra, i od toga je polovina uložena u izgradnju potpuno novih objekata, a polovina u obnovu i jačanje postojeće infrastrukture", naglasio je Blagojević.
 
Podsetio je da su uradjene nove obaloutvrde, ojačani su i povišeni nasipi, izgradjeni novi nasipi, pojačane i izgradjene nove brane, novi mobilni sistemi za zaštitu od plavljenja.
 
"Kada govorimo o preventivnoj infrastrukturi, ona bi danas bila jedan od važnih faktora manjeg rizika čak i kada bi se ponovile poplave. Šteta bi bila svakako, jer su to bile katastrofalne poplave, ali bi šteta bila manja", pojasnio je Blagojević.
 
Prema njegovim rečima, sistem sada potpuno drugačije funkcioniše, drugačija je i bolja komunikacija i koordinacija svih aktera koji su uključeni u reagovanje.
 
Poplave su, podsetio je, 2014. godine zatekle Srbiju jer nije imala sistem koji je spreman da odgovori na ogromne potrebe ljudi koje su nastale usped poplava.
 
Upitan šta donosi novi Zakon o upravljanju rizikom od elemantarnih nepogoda, on je rekao da su definisane sve aktivnosti koje nadležni organi moraju da sprovedu u cilju prevencije i jačanja kapaciteta za prevenciju.
 
"Postoji obaveza izrade procene rizika i izrade plana smanjenja rizika za svaku lokalnu samoupravu. Na sistemski način se uredjuje cela oblast i kada je reč upravljanju rizikom i upravljanju vanrednim situacijama", zaključio je Blagojević.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: