Upozorenje pedijatra: Kovid je nepredvidljiv, ne oklevajte da vakcinišete decu

Nacionalne vesti - Četvrtak 26.08.2021 - 13:33

U Srbiji raste i broj dece obolele od kovida. Zaražavaju se oni koji nisu vakcinisani i roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu, rekao je za RTS upravnik Pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta doktor Vladislav Vukomanović.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
U Srbiji iz dana u dan raste broj novoobolelih od koronavirusa, srazmerno broju obolelih raste i broj zaražene dece. Na Institutu za majku i dete ponovo je otvoren korona deo koji funkcioniše kao i u prethodnom periodu, kaže kardiolog pedijatar Vladislav Vukomanović.
 
"Trenutno su dva deteta hospitalizovana, pre sedam dana bilo ih je sedam, među kojima i jedan petnaestogodišnjak sa teškom pneumonijom", rekao je Vukomanović.
 
Veruje da će se sa početkom škole povećati i broj obolele dece.
 
"Odobrenje za odlazak u škole je dobro sa sociološke strane, ali bojim se da će sa početkom školske godine rasti i broj obolele dece. Obolevaju oni koji nisu vakcinisani. Iako je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, to ide sporo i treba ubrzati proceduru. Roditelji koji oklevaju da vakcinišu decu treba da znaju da nije moguće predvideti kakvu će bolest ispoljiti dete, da li će proći sa blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju", objašnjava doktor Vukomanović.
 
Kako odmiče ovaj talas roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu, a među prioritetnima su ona deca koja već imaju narušen imunološki sistem, deca koja imaju astmu, dijabetes...
 
Kada je reč o postkovid sindromu, on je i kod dece prisutan u sličnoj meri kao i kod odraslih i često se javljaju roditelji dece koja se posle preležanog kovida ubrzano zamaraju, imaju osećaj pritiska u grudima, imaju kongitivne probleme, probleme u učenju i spavanju.
 
Kampanja za imunizaciju zaposlenih u Institutu za zaštitu majke i deteta traje još od januaru i prvom i drugom dozom se do sada vakcinisalo između 65 i 70 odsto zaposlenih, a u toku je kampanja i za treću dozu.
 
"Smatram da zdrastveni radnici nikako ne smeju da budu prenosioci posebno prema deci", naglasio je doktor Vukomanović.
 
Pored koronavirusa jesen prate i druge respiratorne infekcije.
 
"Temperatura koja traje do 24 sata, mučnina, proliv i slično može da se leči u kućnim uslovima, a sve što duže traje i remeti život deteta treba proveriti i odvesti dete kod lekara", poručio je Vukomanović.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: