Ustavni sud zabranio "obraz"

Nacionalne vesti - Utorak 12.06.2012 - 17:17

Ustavni sud u Beogradu doneo je odluku o zabrani ultra-desničarske organizacije "Otačestvenog pokreta Obraz", saznaje B92.

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani "Obraza“, nakon javne rasprave, koja je održana u decembru 2011. održana su još tri ročišta na kojima se većalo o argumentima za zabranu i protiv nje.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 2005. godine označio je "Obraz" kao klerofašističku organizaciju nakon čega je Republičko javno tužilaštvo ranije zatražilo da se "Obraz" zabrani i briše iz registra.
 
Oni su takođe zatražili da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostavie kontinuitet sa "Obrazom".
 
Vođa "Obraza" osuđen zbog izazivanja mržnje
  
Vođa “Obraza” Mladen Obradović osuđen je krajem marta u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na 10 meseci zatvora zbog izazivanja mržnje i upućivanja pretnji pripadnicima homoeksualne populacije pred otkazanu paradu ponosa 2009.
 
Sud je tada utvrdio da je Obradović kriv jer je svojim postupcima, izjavama u medijima, ispisivanjem parola i grafita koji sadrže preteće poruke homoseksualcima kao što su "Beogradom krv će liti, gej parde neće biti" i "Smrt pederima" izvršio krivično delo izazivanje mržnje
 
Ustavni sud zabranio i Nacionalni stroj
 
Pre tačno godinu dana Ustavni sud Srbije zabranio je i neonacističku tajnu organizaciju "Nacionalni stroj".
Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: