Usvojen "Tijanin zakon", doživotna robija za silovatelje i ubice dece

Nacionalne vesti - Utorak 21.05.2019 - 12:51

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova "za". Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije "Tijana Jurić".

Usvajanju zakona prisustvovao i Igor Jurić FOTO: parlament.org.rs Usvajanju zakona prisustvovao i Igor Jurić FOTO: parlament.org.rs
Usvajanju "Tijaninog zakona", koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", čiju je inicijativu za ovaj zakon potpisima podržalo gotovo 159.000 građana i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja dopisnik RTS-a.
 
Osim vladajuće većine "Tijanin zakon" glasovima su podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije - Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.
 
Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu. 
 
Poslanici su usvojili i izmene zakona o krivičnom postupku.
 
Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.
 
U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.
 
Skupština Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju korupcije kojim se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.
 
Nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnka, dece, roditelja, braća i sestara.
 
Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njihova saglasnost. 
 
Usvojene su izmene zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, zakona o izvršenju krivičnih sankcija i zakona o krivičnom postupku. 
 
Skupština Srbije usvojila je više finansijskih ugovora, među kojima je i o zajmu za kredit za izgradnju dela auto-puta na deonici Preljina-Požega. Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.
 
Potvrđen je i ugovor o zajmu za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad - Subotica. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: