Vakcinacija mladih ključna u daljoj borbi protiv kovida 19

Nacionalne vesti - Sreda 14.07.2021 - 12:11

Iako se u Srbiji beleži blagi porast obolelih od koronavirusa, situacija je i dalje stabilna, ocenila je posle jučerašnje sednice Kriznog štaba članica KŠ Darija Kisić Tepavčević. Najveći problem, ocenjuje se, nizak nivo imunizacije među mladima.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Iako se u Srbiji beleži blagi porast obolelih od koronavirusa, situacija je i dalje stabilna, ocenila je posle jučerašnje sednice Kriznog štaba članica KŠ Darija Kisić Tepavčević. Najveći problem, ocenjuje se, nizak nivo imunizacije među mladima.
 
Broj obolelih raste, što po oceni stručnjaka ukazuje da smo na početku novog epidemijskog talasa. Najviće novozaraženih je u Beogradu, a kao najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima. 
 
"Vreme je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru, virus je tu", rekla je DarijA Kisić Tepavčević posle jučerašnje sednice Kriznog štaba.
 
Navela je da je posebno porazan podatak da je svega 17,42 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 30 imunizovano.
 
"Moraju da shvate da i oni mogu da se razbole, da najverovatnije neće imati težu formu bolesti, ali nose ovaj virus i mogu da ga prenose drugima", poručila je Kisić Tepavčevićeva.
 
Kada je reč o hospitalizovanim pacijentima, među njima poslednjih meseci preko 99 odsto njih nije bilo vakcinisano, a među preminulima od posledica zaraze nema onih koji su bili kompletno imunizovani.
 
Do sada je u našoj zemlji vakcinisano 2.772.927 osoba, a obe doze je primilo 2.642.507 ljudi. Oko 49 odsto građana Srbije je primilo bar jednu dozu vakcine.
 
Vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije Sumija Svaminatan savetovala je ljude da ne mešaju vakcine protiv kovida-19 različitih proizvođača, nazivajući to "opasnim trendom", jer je potrebno više podataka kako to utiče na zdravlje. 
 
Nadležni u Srbiji su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera. Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija u ovom trenutku usmeravaju nadzor prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković. 
 
 
Vučić: Pobornik sam ideje o obaveznoj vakcinaciji za pojedine kategorije stanovništva
 
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je on lično pobornik ideje o obaveznoj vakcinaciji za pojedine kategorije stanovništva, što je u Francuskoj pravilo za zdravstvene radnike, ali da u Srbiji tako nešto nije moguće zbog Ustava koji to brani, jer bi predstavljalo kršenje ljudskih prava.
 
Vučić je, takođe, naveo da će 50 odsto vakcinisanih punoletnih Srbija preći u naredna dan ili dva, te i upozorio da broj zaraženih raste oko 20 odsto na nedeljnom nivou, što nije zabrinjavajuće sada ili sledeće sedmice, ali će biti itekako zabrinjavajuće za mesec i po dana.
 
Upitan da li Srbija može da prati Francusku ili Grčku po pitanju obavezne vakcinacije za pojedine kategorije stanovništva ili će možda digitalni sertifikat biti potreban za ulazak u klubove, bioskope, pozorišta, Vučić je primetio da je Nemačka pokušala nešto slično što i Francuska, pa odustala zbog ljudskih prava.
 
"Imamo Ustav u kojem su svi ravnopravni. Kako da kažem bilo kome, šta god mislio, a pobornik sam vakcinacije, da možete da uđete u šoping mol ako ste vakcinisani, a ne možete ako niste? Kako onda da odbranim Ustav, iako ne krijem šta mislim o onima koji ne žele da prime vakcinu", upitao je Vučić.
 
Nije to tako jednostavna stvar, konstatovao je predsednik.
 
Vučić je naveo i da je poslednjih dana više ljudi vakcinisano, oko 5.000 dnevno, što, naravno, nije dovoljno.
 
"Slaba je vakcinacija, od Tutina, Sjenice, Novog Pazara, to su kao crne rupe do Lajkovca, Mionice, Uba. Ne znam šta je u pitanju, možda ni mi nismo dobar posao obavili", rekao je Vučić.
 
Tim pre, podseća, što kreću fudbalske, košarkaške utakimce, svi hoće slobodne hale, a to samo ubrzava širenje zaraze.
 
"Ako me pitate da li bih lično bio pobornik onoga što rade Makron ili Micotakis, da sutra bih to uradio, ali posoji ograničavajući faktor, Ustav", rekao je Vučić.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: